Публикация

Гледането на телевизия е опасно за сърцето

Колкото по-дълго човек стои пред екрана, толкова по-твърди са неговите артерии


Гледането на любимо телевизионно предаване е отлично средство за разтоварване. Според резултатите от холандско проучване обаче колкото по-дълго прекарват пред малкия екран хората, прехвърлили 30-годишна възраст, толкова по-твърди са
артериите им.

 „Недостатъчната еластичност на артериите предразполага към високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания в по-късна възраст”, пишат авторите на изследването от университета на Маастрихт в British Journal of Sports Medicine.

В предишни проучвания е установена зависимост между прекомерното гледане на телевизия и наднорменото тегло, повишените холестерол и кръвно налягане, риск от диабет, припомнят специалистите. Едно от обясненията е, че хората, които прекарват дълго време пред малкия екран, не са достатъчно активни физически през целия ден и са изложени на повишен риск от редица проблеми, свързани със заседналия начин на живот.

Резултатите от настоящото проучване сочат, че младите хора с най-твърди сънни артерии - главният кръвоносен съд на шията и главата, са гледали средно около 20 минути повече телевизия в сравнение с връстниците си с по-еластични сънни артерии. Подобни резултати са отчетени и за бедрените артерии в краката. Неприятната новина е, че дори с упражнения не може да се противодейства на неблагоприятния ефект.


Коментари