Публикация

Неправителствени организации: Забраната на тютюнопушенето не пречи на бизнеса

Само през 2009 г. страната е загубила 100 млн. лв. от пушачите


Забраната за тютюнопушене на закрити обществени места не само не пречи на бизнеса, но има икономически ползи за туризма и други сектори, които ще загубят от отмяната й. Това се посочва в становището на Гражданска инициатива "България без дим" , което ще бъде внесено в Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание. В становището е подчертано, че забраната не е довела до закриване на заведения и съкращаване на работни места. Подкрепено е с изследване, според което само през 2009 г. пушачите са докарали 100 млн. лв. загуби на страната ни.

Повод за изразената позиция са предложените промени в Закона за здравето, които предвиждат частична отмяна на забраната за тютюнопушенето в заведенията. Основният мотив на вносителите на законопроекта е, че след въвеждането на ограничението ресторантьорският бизнес търпи огромни загуби.

Според представителите на "България без дим" обаче аргументите в тяхното становище категорично опровергават посочените мотиви. Те и организациите от коалицията "За живот без тютюнев дим"  призовават депутатите от Комисията по икономическа политика и туризъм да отхвърлят законопроекта, който ще бъде обсъждан утре.

Вашето мнение по темата можете да споделите във форума на CredoWeb

 

Цялото становище на Гражданска инициатива "България без дим" е публикувано в прикачения по-долу файл:

 

 


Прикачени файлове

Становище на "Без дим"

Коментари