Публикация

Физическите упражнения повишават успеха в училище

Средно момчетата отелят на спорта 29 минути, а момичетата - 18 минути на ден


Редовните физически упражнения повишават успеха на тийнейджърите в училище, особено на момичетата, установи британско проучване.

Джозефин Бут от университета Дънди (Великобритания) е анализирала начина на живот и успеха в училище на близо 5000 деца, родени във Великобритания през 1991-1992 година. Когато децата са били на 11 години, изследователите са измерили
физическата им активност в продължение на 3-7 дни с помощта на акселерометър. Данните са показали, че средно момчетата отелят на спорта 29 минути, а момичетата - 18 минути на ден. А това е доста по-малко от необходимия им час физическа активност, отбелязват учените.

Бут и колегите й са отчели и други фактори, като теглото при раждането и в момента на изследването, възрастта на майката, социални и икономически фактори и т.н.
След това изследователите са оценили успеха на младежите по английски, математика и естествени науки на възраст 11, 13 и 15-16 години. Резултатите са показали, че на всяка възраст тийнейджърите са повишавали толкова повече успеха си, колкото
повече са спортували. Особено вярно е било това за момичетата.

Учените предполагат, че физическите упражнения влияят по различен начин на мозъка на представителите на различните поколения.


" }-->

Коментари