Пръстта може да стане източник на нови антибиотици
23.10.13
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Пръстта може да стане източник на нови антибиотици

Пръстта може да стане източник на нови антибиотици

През последните 25 години броят на новите антибиотици рязко е спаднал

Учени от университета Макмастър са на мнение, че устойчивостта към бактериите не е толкова страшна. Това е положителен фактор, който стимулира търсенето на нови антибиотици.

Миналата година Центърът за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ информира, че прекомерното използване на антибиотици в медицината и в селското стопанство е довело до появата на патогени, устойчиви на известните антибиотици. При това през последните 25 години броят на новите антибиотици рязко е спаднал, а основната част е била открита още през 40-60-те години на миналия век.

Сътрудниците на университета Макмастър предлагат да се обърне внимание на обикновената пръст. Според тях тя е прекрасен източник на бактерии и гъбички, които ще помогнат да се получат нови антибиотици.

Отделно изследване е позволило да бъде разработена уникална система за скрининг. В резултат е открит антибиотикът пекискомецин, свързан с нова бактерия, обитаваща Пекиско (Албърта). Открити са също нови агенти, произвеждащи антибиотика рифамицин. Друг бонус е противораковото съединение келданамицин. Заслуга на биолозите са и тестовете, позволяващи да се определят различията между двата типа подгрупи антибиотици.


Мнения