Публикация

Пръстта може да стане източник на нови антибиотици

През последните 25 години броят на новите антибиотици рязко е спаднал


Учени от университета Макмастър са на мнение, че устойчивостта към бактериите не е толкова страшна. Това е положителен фактор, който стимулира търсенето на нови антибиотици.

Миналата година Центърът за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ информира, че прекомерното използване на антибиотици в медицината и в селското стопанство е довело до появата на патогени, устойчиви на известните антибиотици. При това през последните 25 години броят на новите антибиотици рязко е спаднал, а основната част е била открита още през 40-60-те години на миналия век.

Сътрудниците на университета Макмастър предлагат да се обърне внимание на обикновената пръст. Според тях тя е прекрасен източник на бактерии и гъбички, които ще помогнат да се получат нови антибиотици.

Отделно изследване е позволило да бъде разработена уникална система за скрининг. В резултат е открит антибиотикът пекискомецин, свързан с нова бактерия, обитаваща Пекиско (Албърта). Открити са също нови агенти, произвеждащи антибиотика рифамицин. Друг бонус е противораковото съединение келданамицин. Заслуга на биолозите са и тестовете, позволяващи да се определят различията между двата типа подгрупи антибиотици.


Коментари