Експерти ще решават за лекарските грешки извън съда
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Експерти ще решават за лекарските грешки извън съда

Експерти ще решават за лекарските грешки извън съда

БЛС работи по създаването на комисия, който да бъде арбитраж в споровете между болници и пациенти по примера на други страни.

Борд от експерти към БЛС да влезе в ролята на арбитраж за досъдебно разрешаване на спорове за лекарски грешки - върху тази задача работят в сътрудничество представители на етичната комисия на БЛС, пациентски организации и агенцията за медицински одит. Това съобщи доц. Златица Петрова, която изнесе по темата лекция на конференция с участието на мениджъри от болничните заведения. У нас до момента няма регламентирана система за регистрация на лекарски грешки, която да служи като превенция, поясни доц. Петрова, която в продължение на години бе директор на агенцията за медицински одит от самото й създаване.

Директорите желаят да се разговаря и неблагополучията да бъдат регистрирани чрез система на риск мениджмънт. В България обаче надделява страхът, че ако си признаеш грешката, ще бъдеш притиснат и съсипан. За този страх допринасят и медиите. В медицината понякога може да се приложат всички необходими методи, но въпреки това да настъпи неблагоприятен изход, допълни доц. Петрова. В много държави към лекарските камари има т.нар. арбитраж, който първи разглежда такива спорове. В Германия,Франция има комисии, които предварително правят оценка на случая.

Пълната статия за проблема с разглеждането на лекарските грешки можете да прочетете в рубриката "Казуси".


Мнения