Публикация

Експерти ще решават за лекарските грешки извън съда

БЛС работи по създаването на комисия, който да бъде арбитраж в споровете между болници и пациенти по примера на други страни.


Борд от експерти към БЛС да влезе в ролята на арбитраж за досъдебно разрешаване на спорове за лекарски грешки - върху тази задача работят в сътрудничество представители на етичната комисия на БЛС, пациентски организации и агенцията за медицински одит. Това съобщи доц. Златица Петрова, която изнесе по темата лекция на конференция с участието на мениджъри от болничните заведения. У нас до момента няма регламентирана система за регистрация на лекарски грешки, която да служи като превенция, поясни доц. Петрова, която в продължение на години бе директор на агенцията за медицински одит от самото й създаване.

Директорите желаят да се разговаря и неблагополучията да бъдат регистрирани чрез система на риск мениджмънт. В България обаче надделява страхът, че ако си признаеш грешката, ще бъдеш притиснат и съсипан. За този страх допринасят и медиите. В медицината понякога може да се приложат всички необходими методи, но въпреки това да настъпи неблагоприятен изход, допълни доц. Петрова. В много държави към лекарските камари има т.нар. арбитраж, който първи разглежда такива спорове. В Германия,Франция има комисии, които предварително правят оценка на случая.

Пълната статия за проблема с разглеждането на лекарските грешки можете да прочетете в рубриката "Казуси".


Коментари