Публикация

Лекари демонстрират на живо уникални очни операции

УМБАЛ „Св. Георги” е домакин на Осмия витреоретинален симпозиум


Уникални за България очни операции ще бъдат показани в Пловдив на 26 и 27 октомври по време на Осмия витреоретинален симпозиум, организиран от Клиниката по очни болести на Университетската болница „Свети Георги”.

На него ще присъстват повече от 100 очни лекари от страната и чужбина. Специален гост е германският хирург офталмолог д-р Габор Шариот, съобщи ръководителят на клиниката-домакин на събитието проф. Нели Сивкова.

По традиция в рамките на форума се извършват интервенции с иновативния апарат Constellation. Тази година за първи път ще бъде демонстрирана безшевна 25+G витректомия със 7500 разреза в минута. Миналата година инструментът - витректом, с който работиха лекарите, имаше капацитет 5000 разреза в минута, припомни проф. Сивкова.

Този тип хирургия представлява един от най-съвременните методи за извършване на максимално щадяща хирургия на ретината и стъкловидното тяло. Офталмолозите работят през три отвора с големина 0,5 мм. Подходящи за този тип лечение са пациенти с отлепване на ретината, с диабетна ретинопатия - усложнение на захарния диабет, и с дупка на макулата - частта от ретината, отговаряща за ясното централно виждане.

Първият ден от симпозиума, 26 октомври, включва лекционен курс, който ще се проведе от 13:30 до 18:00 часа в „Новотел” - Пловдив. На следващия ден в операционна зала на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги” от 9:00 до 13:00 часа ще се извърши комбинирана хирургия - премахване на катаракта (старческо перде) и безшевна витректомия (хирургия на ретина и стъкловидно тяло). Оперативните интервенции ще извършват проф. Сивкова, нейният екип и д-р Шариот.

Чрез сателитна аудио-визуална връзка операциите ще се излъчват директно на екран в „Новотел” - Пловдив, а присъстващите в залата гости ще имат възможността в реално време да задават въпроси на хирурзите.


Коментари