Публикация

При тежест в стомаха обърнете внимание на храненето

Понякога плодовете и зеленчуците затрудняват работата на храносмилателната система


Есенните сергии тежат от цялото сезонно изобилие на зеленчуци, ябълки, круши, грозде – това са и постоянно препоръчваните продукти за всеки, който е убеден, че здравето в най-голяма степен зависи от начина на хранене.

Заедно с незаменимите си качества обаче плодовете и зеленчуците понякога затрудняват работата на храносмилателната система, предизвикват и неприятни усещания, най-широко разпространеното сред които е подуването на червата заради повишеното образуване на газове. На медицински език се нарича метеоризъм и основните му причинители са нормално обитаващите дебелото черво микроорганизми.

Те разграждат грубите целулозни храни, каквито са плодовете и зеленчуците, като именно при този процес се образуват газовете. Метеоризмът е последица и от някои грешки по време на хранене – поемането на повече въздух (ако се храним много бързо или говорим оживено на масата, ако храната не се сдъвква добре), пиенето на течности, особено със сламка, консумацията на газирани напитки. Повечето хора знаят, че много газове образуват бобовите храни, картофите, зелето, но сред виновниците за метеоризма се нареждат също пшеницата, царевицата, пълнозърнестите продукти.

Как да се намалят нежеланите последствия от приема на иначе много здравословните продукти? Като се избягват или консумират в ограничени количества съдържащите повече целулоза – по-лесноусвоими в сравнение с цитрусовите например са бананите, печените или поне обелените ябълки. Храносмилането се улеснява, ако се белят доматите, краставиците. По принцип се приема, че термичната обработка улеснява усвояването на храните. Затова и при сериозни гастроентероколити се препоръчват печени ябълки и дюли.

За да не създаваме излишно натоварване на стомаха, трябва да внесем ред и в режима и навиците за хранене – то да не е „на крак”, да се сдъвква добре храната, да не преглъщаме бързо, при което се поема и повече въздух.

Ако човек е склонен към подуване на червата, трябва да избира по-крехко месо, риба, млечни продукти (с изключение на случаите на непоносимост към млякото заради недостиг на ензима лактаза). Както е известно, истинското българско кисело мляко съдържа пробиотични бактерии, чийто принос за добрия баланс на чревната флора е доказан.

Не е за подценяване и възможността проблемът със стомашния дискомфорт да се неутрализира с помощта на медикаменти. Билковият препарат „Комфортекс” облекчава усещането за тежест и премахва газовете. Обичайно се приема два часа след хранене, като е подходящ и винаги, когато се хапва обилно или пък в менюто има тежки храни.

Много добър е ефектът на препарата при функционални проблеми на стомашно-чревния тракт, а е известно например, че от синдрома на раздразненото дебело черво страдат между 10 и 20 процента от хората в световен план. И когато дадено функционално заболяване се съчетае с по-груба храна, оплакванията се изострят. Тук определена роля има и стресът като фактор, нарушаващ нормалната инервация в стомашно-чревния тракт. Успокоителното е, че макар и смущаващи, неприятни, причиняващи неудобство и дискомфорт, функционалните нарушения не прогресират към сериозни и тежки заболявания.


Коментари