Публикация

СЗО: Туберкулозата остава сериозен проблем

Туберкулозата е втората най-смъртоносна заразна болест след СПИН


Туберкулозата, която предизвика смъртта на 1,3 милиона души в света през 2012 г., остава сериозен здравен проблем, макар че причинените от нея смъртни случаи намаляха за трета поредна година, оповести Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Туберкулозата е втората най-смъртоносна заразна болест след СПИН. Според годишния доклад на СЗО за туберкулозата 8,6 милиона души са заболели през 2012 г., като 1,1 милиона от тях са се заразили също с вируса на СПИН.

Предишната година болните от туберкулоза са били 8,7 милиона. 29 % от заразяванията с туберкулоза през 2012 г. са регистрирани в Югоизточна Азия, 27 % - в Африка, а 19%  - в райони в западната част на Тихия океан. В Индия и Китай са регистрирани съответно 26 на сто и 12 на сто от тези заразявания.

Смъртните случаи намаляват до 1,3 милиона, като 320 000 от жертвите са били заразени също с вируса на СПИН, при 1,4 милиона смъртни случая предишната година. През 2003 г. са били регистрирани 1,8 милиона смъртни случая от туберкулоза.

Според СЗО туберкулозата остава значим глобален здравен проблем. В борбата със заболяването е постигнат напредък, който обаче не е достатъчно бърз, отбелязват експерти.


Коментари