Публикация

По-високи заплати за работещите в Спешната помощ и психиатриите

Купуват нови линейки


По-високи заплати за Спешна помощ и психиатричните болници обеща правителството в проекта за бюджет за 2014 г. Конкретните размери на увеличението там липсват, информира в. „Стандарт”.

Здравният министър д-р Таня Андрева обаче неведнъж обяви, че предвижда то да е поне 10% за спешните медици и 20% за колегите им в психиатриите.

В проекта се обещават и нови линейки, повече средства за детските кухни, здравните кабинети в училищата и за здравните медиатори. Щедростта на здравното министерство обаче е заложена на фона на по-рестриктивен бюджет в сравнение с миналата година, изтъква всекидневникът. През 2013 г. здравното министерство е имало 368 млн. лв., и то при положение, че инвитрото се финансираше от касата. През 2014 г. бюджетът на ведомството е 359 млн. лв., но то ще трябва да даде и поне 15 млн. лв. за инвитро. Така изначалният дефицит е 24 млн. лв.

В проекта се предвижда и провеждане на централизирани търгове на онколекарствата, които сега купува всяка болница, а НЗОК плаща. Не е ясно обаче каква ще е процедурата. Най-вероятно договарянето ще се прави от касата, тъй като няма предвиден бюджет за тези лекарства в министерството, допълва вестникът.


Коментари