Публикация

На трима пациенти в „Сити клиник” бе сменена безкръвно аортната клапа

Модерната болница е вторият център у нас, в който неоперативно се имплантира аортна клапа на сърцето


Трима пациенти в „Сити клиник” - София получиха шанс да се върнат към нормален начин на живот след прилаганe на модерно неоперативно(ендоваскуларно) лечение на аортна клапа при тежки стенози на аортата. Така лечебното заведение става едва вторият център у нас, в който пациенти с висок риск от отворена сърдечна хирургия могат да получат жизненоважно лечение по безкръвен път, съобщават от болницата.

Самата процедура за ендоваскуларна смяна на аортна клапа на сърцето (TAVI) представлява безкръвна интервенция, при която с минимално инвазивен достъп през артерията на бедрото, катетър достига до сърцето и се поставя клапната протеза.

Разрезът е няколко милиметра и клапата се отвежда до сърцето през катетъра, където се разгъва и заема мястото на увредената клапа. Революционна е технологията на самата клапа, която е проектирана, така че да се достига с катетър прецизно до мястото на увреждането. Подходящи за такава интервенция са най-често хора на възраст над 75 години, с белодробна или бъбречна патология, пациенти със сърдечна недостатъчност или с доброкачествени онкологични заболявания.

Тази неоперативна интервенция има огромни предимства за пациентите. Чрез нея се понижава значително рискът в сравнение с прилаганата до момента у нас отворена сърдечна операция със спиране на сърцето и включване на машина, която замества сърцето и белия дроб. Безкръвната процедура е несравнимо по-щадяща и пациентите се връщат бързо към активен и нормален социален живот. До минимум е сведен рискът от инфекция на раните, какъвто съществува при отворена хирургия и не се налага да бъде приемано противосъсирващо лекарство (антикоагулант) до края на живота на пациента, както се налага след сърдечна операция.

За да може да се извършва тази високоспециализарана и сложна процедура, е необходимо в болницата да има подготвен екип от инвазивни кардиолози, кардиохирурзи, съдови хирурзи и анестезиолози, които работят в екип за ендоваскуларното имплантиране на сърдечна клапа. У нас до момента са извършени само около 20 имплантации, като над 100 души всяка година са подходящи за такава интервенция и за съжаление нямат алтернатива за отворена кардиохирургична операция.

С тази програма за безкръвно (ендоваскуларно) имплантиране на аортна клапа на сърцето се разширяват възможностите за нехирургично лечение на сериозни сърдечни заболявания като клапните пороци и отваря нова врата пред развитието на все по-неоперативни техники, допълват от лечебното заведение.


Коментари