Публикация

Бебе с ХИВ е излекувано, показват изследвания

Само още един човек в света се смята за излекуван от ХИВ


Американски лекари имат вече убедителни доказателства, че са постигнали трайна, а вероятно и окончателна ремисия при бебе, родено в Мисисипи с вируса ХИВ, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Постижението е първо по рода си в медицината и дава насока колко сериозно и бързо трябва да се лекуват такива случаи.

Случаят вече е описван тази година. Някои лекари обаче поставяха под въпрос дали бебето наистина е било заразено, или само е било изложено на вируса при раждането. От новия доклад става ясно, че момиченцето, което сега е на три години, е било
заразено през вътреутробното развитие. То е лекувано необичайно агресивно и вече 18 месеца след спирането на лекарствата срещу СПИН няма никакъв признак от заразата.

Лекарите не смеят да кажат, че са излекували детето, защото няма приети критерии за доказателствата и времето, което трябва да е изминало, за да бъде обявен някой за изчистен от вируса ХИВ. Затова го наричат ремисия.

Повечето бременни с ХИВ в САЩ получават лекарства за СПИН, за да бъде намалена опасността вирусът да се прехвърли върху бебето. Майката от Мисисипи обаче не била ходила на лекар през бременността и заразата била установена чак при раждането.
Лекарите решили, че бебето е силно застрашено и започнали да му дават три силни лекарства още 30 часа след раждането, вместо да чакат резултатите от изследването, както се прави обикновено.

Само за месец вирусът намалял до неуловими нива. Лечението продължило до 18-месечна възраст, когато лекарите загубили контакт с малката пациентка. Тя се върнала след 10 месеца, изследвали я и нямало признак от инфекцията, въпреки че майката
била спряла да й дава лекарства.

Само още един човек в света се смята за излекуван от ХИВ - мъж от Сан Франциско, подложил се на трансплантация на костен мозък през 2007 г., който бил от донор с естествена резистентност към вируса.
Ръководител на екипа е д-р Дебра Персод от детската болница „Джонс Хопкинс”.

Предстои друго изследване, в което лекарите планират да дават на пациенти лекарства две години, след което да спрат лечението и да видят дали има ремисия.

Коментари