Публикация

БЛС: Директори на болници да не подписват анексите на НЗОК за орязване на парите!

Съсловната организация обеща протести след 15 ноември, ако бюджетът на касата не бъде преработен


Мениджърите на болници да не подписват анексите, които НЗОК им разпраща – това призова ръководството на БЛС на пресконференция днес. В тях става дума да се приеме като свършен фактът, че касата ще плати само 80% от отчетената дейност и няма да се търсят лихви за пропуснати ползи. Анексите се отнасят за периода от септември до края на годината. Днес 80%, утре 50-60%, а за Нова година може да се окаже, че няма да има никакви пари, каза д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Той допълни, че ситуацията много му прилича на 2010 г., когато Симеон Дянков остави лекарите без заплати преди Коледа, за да отчете по-малък дефицит. Под натиска на БЛС обаче парите бяха изплатени на 100% през следващите месеци, поясни Райчинов. Подобни счетоводни гимнастики не остават скрити за Евростат и тогава през юни 2011 г. службата отчела манипулацията на Дянков, каза Димитър Петров, експерт на БЛС.

В сегашната ситуация на безпаричие има директори, които са подписали анексите, казаха още от БЛС. Оттам си обясняват бясната подмяна на ръководен състав по болниците именно с това – новите мениджъри да подпишат безропотно каквото им се спусне.

В момента още не водим преговори по Националния рамков договор за 2014 г. с касата, тъй като по закон това може да стане след приемането на бюджета на НЗОК, съобщи Райчинов. В момента се водели само „разговори”. От БЛС дават срок до 15 ноември на правителството да предложи разумен бюджет, иначе лекарите излизат на протест. Никак не ни се иска да стигнем дотам, но ако се наложи, ще го направим, каза още председателят на БЛС. Как точно ще се протестира, ще бъде решено на предстоящия Национален съвет.

Очакванията на лекарите са да бъде предложен бюджет, с не по-малка макрорамка от тази за 2013 г. плюс очертаващия се дефицит в края на годината. Има откъде да дойдат поне 200 млн. лв. – като се дадат онези 108 млн. лв. на касата, които са по сметките на финансовото министерство плюс планирания „излишък” от 104 млн. за догодина, пресметна Димитър Петров. По думите му било парадокс да се залага излишък, при положение, че ясно се виждат дефицитите в новия бюджет.


Коментари