Публикация

Операция+ваксина дават шанс за 10 г. живот при тумор на мозъка

Модерният метод ще се прилага в нов център към неврохирургията в болница „Св. Ив. Рилски”


Модерен метод за комбинация на операция и ваксина удължава живота на болните със злокачествен тумор на мозъка до 10 г. Това обявиха вчера д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ „Св. Ив. Рилски”, и световноизвестният невроонколог проф. Стефан Ван Гол от университетската болница  Gasthuisberg в Льовен, Белгия.

Сега болните с тумор на мозъка живеят средно по 8 месеца, считано от момента на диагностицирането. При редидив пък изкарват още по-малко. Прилагането на специфична имунотерапия дава много по-сериозен шанс, като средната преживяемост се удължава на 2 г., каза проф. Ван Гол. Методът все още се изпитвал клинично в Белгия, но се очаквало догодина да бъде официално признат. Пациенти от цял свят, включително и българи, вече се лекували с него. Проблемът е, че ваксината се слага по сложна схема, която изисква тежко пътуване до Белгия първо всяка седмица, след това веднъж месечно, а накрая на 3 месеца. Затова проф. Ван Гол обучава екипи в чужбина, помага за изграждането на специални лаборатории, където после да почне прилагането на метода. Той е убеден, че бъдещето е на индивидуалния подход към всеки пациент.

У нас вече е започнало изграждане на специална лаборатория за специфична имунотерапия към Клиниката по неврохирургия в болница „Св. Ив. Рилски”, като здравното министерство е отпуснало стартово 300 хил. лв. за оборудване. Нужни са още 500 хил. лв., които ще се търсят допълнително, обясни д-р Найденов. Тя ще е единствената в Източна Европа. Оперативното отстраняване на тумора у нас се плаща от здравната каса, въпреки несигурните резултати, коментираха специалистите. На този етап не се предвижда да се реимбурсира комбинираната терапия с ваксината. В Белгия модерното лечение струва 25 000 евро,  у нас ще е 2500 при същото качество, каза д-р Найденов.

Пациентите с тумор в мозъка у нас непрекъснато се увеличават - всяка година се разболяват по 300 души, сочи статистиката. Причината е  общото застаряване на населението.


" }-->

Коментари