Публикация

Ваксината срещу HPV e безопасна, сочи мащабно проучване

Изследването е обхванало близо 1 млн. души


Ваксината срещу HPV e безопасна, сочи мащабно проучване

Изследването е обхванало близо 1 млн. души

Мащабно изследване, обхванало близо 1 милион момичета в Дания и Швеция, показва, че ваксината срещу човешки папиломен вирус (HPV) не е свързана със здравословни проблеми нито в краткосрочен, нито в дългосрочен аспект, предаде Ройтерс.

Ваксината, прилагана в три дози през шест месеца при момичета (и момчета) на около 12-годишна възраст, предпазва от  инфекция с човешки папиломен вирус, който при жените може да причини рак на маточната шийка.

„Нямаше опасения относно безопасността на ваксината и преди, няма ги и сега”, казва Лисен Арнхайм-Далстрьом, ръководителката на проучването от института „Каролинска” в Стокхолм.

За целите на настоящото изследване са използвани национални данни от двете страни за броя на момичета между 10 и 17 години, диагностицирани с който и да е от 53 автоимунни и неврологични проблема, сред които панкреатит, ревматоиден артрит, псориазис, нарколепсия. Проучено е и дали момичетата са получили тромби
скоро след ваксинацията.

Над 997 000 момичета са били диагностицирани с някое от състоянията, посочени в списъка. Данните сочат, че близо 300 000 от тях са получили поне една доза от ваксината, а около 160 000 - и трите.
Според резултатите от мащабното проучване, публикувано в „Бритиш медикъл джърнъл”, няма връзка между типа здравословни проблеми и времето, по което момичетата са ги развили, и това дали те са ваксинирани в рамките на предходните шест месеца, или изобщо не са ваксинирани.

Преди настоящото проучване са наблюдавани изолирани случаи на образуване на тромби и развитие на други здравословни проблеми във връзка с ваксината, но настоящото мащабно изследване не открива никакви негативни последствия за здравето.

Над 100 милиона дози са приложени по света, откакто първата ваксина срещу човешки папиломен вирус е одобрена през 2006 г.


" }-->

Коментари