Публикация

Да ядем или да не ядем? Това е въпросът

Нито рязкото отслабване, нито бързото качване на килограми е полезно за организма


Медицинското списание European Heart Journal наскоро публикува резултатите от две независими изследвания, проведени в американския щат Южна Каролина и в Швеция. Според тях сред пълните хора се срещат абсолютно здрави. Затлъстяването би могло да предизвика диабет, нарушения в обмяната на веществата или проблеми със ставите, но при тези хора това не се е случило. Въпреки това учените не смятат да преразгледат половинвековната теория за връзката между наднорменото тегло и хроничните заболявания, защото отдавна се знае, че крайностите и тук оказват негативно влияние.

Истината е, че внезапното отслабване е симптом на много и различни проблеми в организма. Рязката загуба на тегло в съчетание със слабост, болки или скокове в температурата е признак на коварни заболявания като СПИН, малария, цироза на черния дроб, късен стадий на онкозаболяване и др. Постепенното отслабване пък е симптом на всевъзможни проблеми със стомашно-чревния тракт и не само. Човек може да отслабва от гастрит, язва, но и начален диабет, болест на Адисон, туберкулоза. Вродената слабост също може да е предизвикана от редица заболявания. Зад безпричинната загуба на тегло и натрапчив стремеж към отслабване често се крие тежка депресия или невроза.

Впрочем рязкото покачване на килограмите също не предвещава нищо добро. Затлъстяването често е свързано с развиващ се диабет, хипертония, сърдечна недостатъчност, нарушения в мозъчната функция. При жените пълнотата често е симптом за възрастови нарушения на хормоналния баланс, поликистоза или недостатъчна функция на яйчниците. Равномерното затлъстяване с повишен апетит е симптом на потиснат стрес, компенсиране на вътрешните проблеми с ядене.

Затова се препоръчва да се консултирате с лекар, ако в течение на месец сте прибавили или свалили 10% от теглото си. Даже ако имате причина – минали сте на диета или сте увеличили физическото натоварване, нека специалистът да го потвърди.

Полезният баласт

На пръв поглед телесните мазнини са безполезен баласт, излишно тегло, което може да послужи само като запас от енергия в трудни времена. Всъщност мазнините изпълняват много функции. Подкожната „възглавница” защитава от поражения и травми вътрешните органи. В хладно време телесните мазнини помагат на организма да съхрани топлината. Известно е, че слабите хора мръзнат повече от закръглените и по-често настиват. Затова през зимните месеци диетите, особено тези с тотално ограничаване на мазнините, често се оказват неефективни – организмът отказва да се „съблече” в студовете.

При остри заболявания, предизвикващи изтощение и невъзможност да се приема храна, пълните хора имат повече шансове за оцеляване благодарение на баласта от мазнини.

При жените в мастната прослойка се изработват хормоните – предшественици на естрогена. Затова при продължително гладуване или строга диета спира менструацията, намалява се бюстът. Прекалено слабите жени, които не са набрали стратегически запас за износване на бебето, по-трудно забременяват и по-често правят спонтанни аборти.

Отдавна се знае, че всичко е в мярката. Според повечето учени неголям дефицит на теглото и снижаване на калоричността на менюто до 80% от нормата може да удължи живота с 15%. Но не бива да се прекалява, защото рискуваме да нарушим дейността на стомашно-чревния тракт, влошава се състоянието на кожата и косата. Възможна е появата на авитаминоза, остеопороза, проблеми със зъбите и др.

Вредните килограми

Нормалната маса на човека се изчислява чрез индекс, за който неведнъж сме писали. Ако той е между 18,5 и 25, значи нямаме здравословни проблеми. При индекс 25-30 става въпрос за първи стадий на затлъстяване, при 30-35 за втори, при 35-40 за трети и над 40 за четвърти. За полинезийците и представители на негроидната раса индексът е с 2-3 единици по-висок, при монголоидната раса – по-нисък. Проблемите със здравето започват от втория стадий.

Затлъстяването пряко или косвено води до множество заболявания. При прекалено пълните хора се деформират гръбначният стълб, коленните стави, костите на таза, възможни са артрити. Излишното натоварване върху краката провокира тромбофлебит и разширени вени. Пациентите със затлъстяване по-често боледуват от бронхити и пневмонии, страдат от задух и други хронични проблеми с белите дробове. Според статистиката наднорменото тегло с 50% повишава риска от сърдечносъдови заболявания, два пъти от рак на матката, четири пъти от жлъчнокаменна болест и десет пъти от диабет. При мъжете се добавя и рискът от импотентност.

Хората, чийто индекс на масата е 30 и повече, живеят с 9 години по-малко от тези с нормално тегло. Трябва да се прави разлика обаче между затлъстяване и тегло малко над нормата. Доказано е, че пълните хора, чието тегло надвишава нормата от 1 до 13 кг, с 40% по-рядко страдат от болестта на Алцхаймер и Паркинсон, по-рядко умират от емфизем и пневмония. След 70-годишна възраст малкото излишни килограми удължават живота с 13%, са установили учени от Западна Австралия. Според американски изследователи леко пълните хора със сърдечни заболявания имат по-голям шанс за оздравяване.

Очевидно можем да бъдем пълни и здрави, както и слаби и болни. Важно е да не се стремим към чужди мерки и да открием теглото, при което организмът ни се чувства най-комфортно.


Коментари