Проф. Г. Куртева настоява да бъде освободена като национален консултант
25.10.13
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Проф. Г. Куртева настоява да бъде освободена като национален консултант

Проф. Г. Куртева настоява да бъде освободена като национален консултант

Причината – държавата неглижирала онкологията у нас

Проф. Галина Куртева настоява да бъде освободена като национален консултант по медицинска онкология/химиотерапия и вече е изпратила уведомително писмо до министъра на здравеопазването.

Желанието си да се оттегли от този ангажимент проф. Куртева обяснява с всекидневния си „сблъсък с неразбирането на „онкологията” като държавен приоритет, липсата на активни действия, както и нежеланието на многобройните държавни структури за разбиране на проблема”.

Проф. Куртева изтъква като мотив за решението си и факта, че усилията й, насочени към подобряване на онкологичната помощ, лекарствоснабдяването, финансирането на онкологичните центрове и болници, не са довели до никакъв резултат, независимо от многобройните доклади, преговори, срещи и обсъждания с отговорните институции.

„Думата „онкология” не трябва да е карма, а борба за знания, за нови технологии, за нови лечебни методи, за ново мислене, за каквото не сме готови.

Единствената ми надежда са шепата млади онколози, тръгнали по нашия път - без опита и знанията ни, но с дръзновението на младостта. За съжаление, настъпва момент, в който дори и младежкият порив угасва, възпрян от липсата на диалог и разбиране на проблема. Днес медицинските онколози в страната са не повече от 50, лекуват 75 000 болни, а наблюдават 270 000!”, изтъква проф. Куртева в уведомлението-молба до министъра на здравеопазването.

Пълните мотиви за исканото освобождаване можете да прочетете в прикачения файл.


Прикачени файлове

Мотиви на проф. Куртева за особожд...

Мнения