Публикация

Проф. Г. Куртева настоява да бъде освободена като национален консултант

Причината – държавата неглижирала онкологията у нас


Проф. Галина Куртева настоява да бъде освободена като национален консултант по медицинска онкология/химиотерапия и вече е изпратила уведомително писмо до министъра на здравеопазването.

Желанието си да се оттегли от този ангажимент проф. Куртева обяснява с всекидневния си „сблъсък с неразбирането на „онкологията” като държавен приоритет, липсата на активни действия, както и нежеланието на многобройните държавни структури за разбиране на проблема”.

Проф. Куртева изтъква като мотив за решението си и факта, че усилията й, насочени към подобряване на онкологичната помощ, лекарствоснабдяването, финансирането на онкологичните центрове и болници, не са довели до никакъв резултат, независимо от многобройните доклади, преговори, срещи и обсъждания с отговорните институции.

„Думата „онкология” не трябва да е карма, а борба за знания, за нови технологии, за нови лечебни методи, за ново мислене, за каквото не сме готови.

Единствената ми надежда са шепата млади онколози, тръгнали по нашия път - без опита и знанията ни, но с дръзновението на младостта. За съжаление, настъпва момент, в който дори и младежкият порив угасва, възпрян от липсата на диалог и разбиране на проблема. Днес медицинските онколози в страната са не повече от 50, лекуват 75 000 болни, а наблюдават 270 000!”, изтъква проф. Куртева в уведомлението-молба до министъра на здравеопазването.

Пълните мотиви за исканото освобождаване можете да прочетете в прикачения файл.


Прикачени файлове

Мотиви на проф. Куртева за особожд...

Коментари