Публикация

Комисията по здравеопазване разсея дима от заведенията

Министерството на младежта и спорта подкрепи по-лекия режим за пушене на обществени места.


Със 7 гласа „за”, 10  „против” и 1 „въздържал се” Комисията по здравеопазване отхвърли законопроектите на Атака и на Коалиция за България, в които се предвижда либерализация на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Ден по-рано колегите им от икономическата комисия приеха предложението за по-лек режим за пушене на закрито.  Повече от два часа продължиха дебатите, в които се включиха както депутати, така и представители на бизнеса и на пациентски организации. 

Отхвърлен бе мотивът за дискриминация на хората, които употребяват цигари. Бившият здравен министър Десислава Атанасова припомни решение на Върховния административен съд от 2011 г., в което се казва, че тютюнопушенето не е субективно право и не се приема като накърняване на човешките права. 

Над 300 млн. лв. са загубите за икономиката на страната, а хиляди са съкратените работни места след влизането на забраната в сила, обяви депутатът от Атака Димитър Димов. Той не отрече вредното влияние на цигарения дим, но бе категоричен, че в момента пушачите се чувствали дискриминирани. Подобни аргументи посочи и вносителят на другия законопроект Спас Панчев, според когото пушачите в страната са 3,5 млн. души. Изчисленията показвали още, че след влизане в сила на ограничението, били изпушени 800 млн. цигари повече. Панчев допълни, че забраната остава в сила за административни сгради, офиси, болници, училища и детски градини, въпреки че в тях и в момента се пушело.

Министерството на здравеопазването бе категорично против законопроекта. Зам.-министърът д-р Бойко Пенков припомни, че страната ни е подписала конвенция, според която трябва да бъдат предприети мерки за ограничаване на тютюнопушенето и на вредното въздействие на тютюневия дим. Подобен тип либерализация е отстъпление от тези принципи, коментира Пенков.

Министерството на младежта и спорта имаше само технически забележки. Това означавала, че подкрепя законопроектите. Според Тунчер Кърджалиев от ДПС предложението било заради предизборни обещания на БСП и Атака, както и натиск на бизнеса върху някои политици.

Всяка година 2700 мъже и 1000 жени заболяват от рак на белия дроб, като 90% от тях да пушачи, изложи своите аргументи срещу промяна на сегашното положение д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Според него пушачите вече почти са свикнали с ограничението и не бива да се прави крачка назад. 


Коментари