Публикация

Медици даряват кръв за пациентите си

Над 40 лекари и медицински сестри на столичната болница „Сити Клиник” ще дарят кръв, за да помогнат на пациентите


Персоналът на „Сити Клиник” ще участва в акция по кръводаряване, организирана от Националният център по трансфузионна хематология, Българска асоциация за закрила на пациентите и Български алианс за кръводаряване. Кампанията ще се проведе на 29.10.2013г. от 08:30 до 13:30 ч. с цел популяризиране значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти.

Над 40 лекари и сестри са заявили желание да дарят кръв, за да дадат пример и да покажат важността на този благороден акт в полза на всички пациенти в нужда. Амбицията на кампанията е хората да могат да направят информиран избор дали да се присъединят към подобни акции и по този начин да расте броят на доброволните кръводарители. Медицинският персонал призовава всички желаещи българи да се включат и да допринесат за каузата за безвъзмездно и доброволно кръводаряване.

Актът на кръводаряването не само спасява човешки живот, той е полезен и за кръводарителя. По този начин се стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и се увеличават защитните сили на организма. Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба.

Не съществува никаква опасност от каквато и да било зараза по кръвен път. Количествено кръвта се възстановява за по-малко от 24 часа, а качествено - за 3 до 4 седмици.


Коментари