Публикация

Инициатива срещу рака на гърдата

В памет на жените, починали от рак на гърдата, ще бъдат пуснати 1200 розови балона


В памет на жените, починали от рак на гърдата и в знак на съпричастност към техните близки, днес в София ще бъдат пуснати 1200 розови балона с хелий. Това съобщиха от Първа АГ-болница „Св.София”.

Инициативата е част от кампанията по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата, организирана от болниците „Св. София” в столицата, „Св. Марина” - Варна и Военномедицинската академия. Целта е да се изпрати послание до всички български жени, че от най-голямо значение в битката с болестта е установяването й в начален стадий.

По време на събитието ще бъдат оповестени резултатите от едномесечната кампания, насочена към профилактиката и лечението на заболяването в трите лечебни заведения.

На място ще бъдат раздавани информационни брошури и анкетни листа за самостоятелно измерване на риска от рак на гърдата

 

За участие в инициативата са поканени министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, председателят на Комисията по здравеопазване към Народното събрание д-р Нигяр Джафер, директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Пускането на балоните ще бъде в 11:00 часа, до фонтана на обновената пешеходна зона на бул. „Витоша”, при пресечката с ул. „Петър Парчевич”.


Коментари