Публикация

От печата: Държавата сама се бойкотира за актуализация на бюджета на НЗОК

Касата ще може да харчи догодина излишъка от почти 105 млн. лв., но не е ясно за какво


Предложение за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2013 г. със 100 млн. лв., внесено от управителя й Румяна Тодорова, е гледал вчера рано сутринта надзорът, но то не е било прието след четири гласа „за”, четири „въздържал се” и един отсъстващ член, информира в. „Сега”.

„За” са гласували представителите в надзора на двата синдиката, на пациентите и на Българска търговско-промишлена палата. Трима от представителите на държавата и човекът на Асоциацията на индустриалния капитал са се въздържали.

„Предложението ни се внася от управителя на НЗОК, министър Таня Андреева ден преди това обещава, че ще се разплати с болниците - как, като няма пари, не е ясно. При това положение се предполага, че актуализацията трябва да е съгласувана с правителството, с министерството на финансите, а се оказва, че представителите на държавата в надзора се въздържат от гласуване. Казах им, че няма да ни правят на маймуни, и напуснах”, обясни Иван Кокалов от КНСБ, цитиран от всекидневника.

Късно снощи точката трябваше да се обсъди отново и да се прегласува, след като по информация на „Сега” е имало съгласуване с финансовия министър Петър Чобанов и с премиера Пламен Орешарски. Кокалов обаче смята, че дори тя да бъде гласувана от надзора, може и да не мине през кабинета и през парламента.
 
Вестникът допълва, че вчера надзорът на касата е разглеждал и нов проект на закона за бюджета за 2014 г., в който предвидените като излишък почти 105 млн. лв. се вписват в разходната част като „други разходи”, вместо да бъдат разпределени по конкретни пера. Те всички са планирани с големи дефицити. „Според мен идеята е с тях да се плати дефицитът от тази година и в края на 2014 г. касата пак ще е на дефицит поне със 150 млн. лв. Не може при реално изразходени средства за онколекарства от над 160 млн. лв. през т.г. догодина да се залагат 145 млн. лв. и да чакат още 3 позиции да бъдат включени за плащане”, смята Кокалов.


Коментари