Публикация

Антибиотици от ново поколение се включват в борбата със свръхбактериите

Новаторските медикаменти предотвратяват мутациите, атакувайки бактериалната ДНК


Учени от САЩ са разработили антибиотици от ново поколение, които са способни да побеждават животозастрашаващите свръхбактерии, пише в. „Дейли експрес”.

Новаторските медикаменти предотвратяват мутациите, атакувайки бактериалната ДНК. Те ще бъдат тествани срещу редица заболявания, но вече са дали успешни резултати срещу болнично придобита белодробна инфекция, която води до развитието на
пневмония.

Постигнатият от специалистите от университета на Орегон пробив вещае края на устойчивите на антибиотици свръхбактерии като Ешерихия коли и Златист стафилокок.
Учените отбелязват, че антибиотиците от новото поколение са „средството на бъдещето” и могат да се появят на пазара до пет години.

Постижението идва, след като наскоро водещи експерти предупредиха, че недостигът на нови антибиотици за борба срещу свръхбактериите е като „бомба със закъснител”.

„Тези нови лекарства имат потенциала да противодействат на свръхбактериите и да разрешат проблема с антибиотичната резистентност”, казва ръководителят на изследователския екип професор Брус Гелър, цитиран от БТА.

Традиционните антибиотици разрушават клетките на бактериите и често дават странични ефекти. Новите лекарства, известни като PPMO, са базирани върху синтетични съединения и могат да бъдат насочени срещу почти всеки ген, възпрепятствайки развитието на мутации.

„Откриването на антибиотиците беше едно от най-забележителните постижения в цялата медицинска история. За нещастие успехът им „пресъхва”. Ние предлагаме напълно нова стратегия”, казва професор Гелър.

Направените досега тестове показват, че антибиотиците от ново поколение могат да преодолеят болнично придобитата смъртоносна инфекция с Ацинетобактер, водеща до белодробни проблеми и сепсис. Медикаментите са тествани успешно върху
животни. Предстоят изпитанията им и върху хора.

Експертите смятат, че основната причина за антибиотичната резистентност на свръхбактериите е прекомерното предписване на антибиотици.


Коментари