Публикация

1200 розови балона срещу рака на гърдата

Акцията има за цел да насочи вниманието към необходимостта от ранна профилактика на заболяването1200 розови балона срещу рака на гърдата

Акцията има за цел да насочи вниманието към необходимостта от ранна профилактика на заболяването

1200 рoзови балона с хелий бяха пуснати в центъра на София в памет на българките, починали от рак на гърдата. Акцията представлява и своеобразен знак на съпричастност с близките на починалите. Целта е да се изпрати послание до всички, че от най-голямо значение в битката с болестта е установяването й в начален стадий.

„Всяка година в България от рак на гърдата умират около 1200 жени. Затова днес пускаме 1200 розови балона с надеждата, че инициативата ще привлече вниманието на всички жени и ще ги накара да се изследват своевременно”, каза директорът на Първа АГ-болница „Св. София” д-р Иван Костов.

Акцията по пускането на балоните е част от кампанията по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата, организирана от Първа АГ болница „Св. София”, Военномедицинската академия и УМБАЛ „Св. Марина” – Варна. През този месец безплатно посещение при мамолог получиха над 1000 жени. Бяха организирани и безплатни консултации с психолог за жени с поставена диагноза рак на гърдата и техните близки, училище за бременни и млади майки за самонаблюдение и търсене на медицинска помощ при установяване на изменение в гърдите.

Психотерапевтът на „Св. София” Ирина Димова отчете като успешна инициативата за безплатна психологическа подкрепа за жени с рак на гърдата и добави, че е важно тази възможност да съществува и в бъдеще и да е достъпна, защото психичното здраве на жената засяга не само нея, а и цялото семейство.


" }-->

Коментари