Публикация

Болките в ставите наистина са свързани с времето

Според лекари промените в температурата и налягането усилват болките при ревматоиден артрит


Още Хипократ е забелязал, че някои заболявания имат сезонен характер. За това се говори и в китайската медицина. Неслучайно ревматизмът се нарича „болест на вятъра и влагата”. Някои съвременни лекари са на мнение, че всичко се дължи на внушението на пациентите. Според други обаче промените в температурата и налягането наистина усилват болките при ревматоиден артрит и остеоартрит.

Според една от теориите всичко се дължи на намаляването на атмосферното налягане, което може да предшества бурите. Този скок води до промени и на налягането в ставите.

По думите на проф. Робърт Джеймисън от Харвардския университет при такива условия ставите се подуват, оказва се натиск на нервите, тъканите и се предизвиква болка. По тази причина чувствителни към промените във времето са най-вече хората, в чиито стави се събира течност.

Медиците са установили също, че студеното време повишава риска от инсулти, сърдечни пристъпи и неочаквана смърт при сърдечноболните. Вероятно заради ниските температури кръвта се сгъстява и кръвоносните съдове се свиват.


Коментари