Публикация

От месеци в България липсва медикаментът BICNU

Медикаментът се прилага за лечение на мозъчни метастази при солидни тумори и няма алтернатива


„От месеци в България липсва медикаментът BICNU amp. (carmustine)“, алармира медиите д-р Велко Минчев, началник отделение „Медицинска онкология“ в „Централ Онко Хоспитал“ - Пловдив, първата частна онко болница в страната. „Медикаментът се прилага за лечение на мозъчни метастази при солидни тумори, 1 път на 6 седмици. Препаратът  няма алтернатива“, подчерта лекарят. Д-р Минчев обясни, че от началото на септември наличността му е изчерпана в „Централ Онко Хоспитал“, а онколози от други болници в страната се оплакали, че го нямат от 5-6 месеца.

Специалистът посочи, че последствията от прекъсването на приема на BICNU са трагични. Състоянието на болния се влошава, заболяването напредва към летален изход. Някои от пациентите си доставят медикамента от Украйна, Германия, Турция. „Но това е рисковано, тъй като BICNU трябва да се пренася и съхранява при специални условия - при температура от 2 до 8 градуса“, предупреждава д-р Минчев. „Проблемът е голям и не знаем към кого да се обърнем, след като медикаментът го няма на пазара“.

Магистър – фармацевтът Диляна Иванова, управител на болнична аптека към „Централ Онко Хоспитал“, конкретизира ситуацията със следните известни факти: До 1 юли 2013 г. правата върху BICNU и разрешението за употреба са на фирма Bristol-Myers Squibb. След това тези права са закупени от компания „EmcurePharma UK”. Фирмата, която е пълномощник и доставчик за България, пише в официално писмо до болницата от 16.10.2013 г. следното: „През летните месеци се появи дефицит на продукта в световен мащаб, поради проблеми с производството на разтворителя към активното вещество.“

В тази патова ситуация и онколози, и фармацевти, се чудят как и кой може да разреши проблема с липсата на това важно лекарство. Надяват се Министерството на здравеопазването да помогне. От ведомството заявиха, че скоро ще излязат с официална информация.


Коментари