Публикация

БЛС: Гарантираме, че протести ще има, ако държавата не даде ясни гаранции

Не приемаме разсрочени плащания, анекси - само ако има и лихви, заяви д-р Райчинов.


Гарантираме, че протести ще има, ако държавата не даде ясни гаранции, че ще плати изцяло заработеното от болниците. Това заяви от името на Българския лекарски съюз председателят д-р Цветан Райчинов. Вчера в централата на БЛС бе свикан Общественият съвет по здравеопазване, за да се набележат общи мерки по очертаващата се криза в здравеопазването.

В същото време стана ясно, че столичната лекарска колегия планира предварителен протест още на 1 ноември. В нейно обръщение до институциите се казва, че липсата на здравна политика от 2001 г. досега е съсипала системата. Подробностите за протеста в София ще бъдат оповестени на пресконференция в четвъртък. Националният съвет на БЛС пък е на 8 ноември. На него ще се вземе решение дали да има национален протест и как точно ще протече той.

Исканията на БЛС:

  • Държавата спешно да преразгледа бюджета на НЗОК за 2014 г. и в него да се заложат не по-малко от реално изразходваните през 2013 г. средства. Засега е заложен дефицит от 500 млн. лв.
  • Спешно да се намерят допълнителни средства за 100% плащане на изработеното от болниците. Тези, които са подписали „изнудваческите” анекси по думите на д-р Райчинов, вече получили своите 80% от парите за септември. Непокорните били „наказани”, като досега не им е платено нищо. БЛС дава срок от 60 дни на държавата да се плати изработеното.
  • Спешно да бъдат направени законодателни промени, за да се върнат дейности като имунизациите и интензивните грижи на финансиране към Министерството на здравеопазването. Те се ползват и от неосигурени граждани, а и по закон са грижа на държавата.
  • Да бъде предвидена актуализация на някои от най-недофинансираните клинични пътеки, каквито са повечето в педиатрията и тежката хирургия. Парите там са смешни по думите на д-р Райчинов.
  • Да се промени ръководството на НЗОК – не като личности, а като статут. В Надзорния съвет да няма представители на държавата, а на обществото. Сега държавата ползва НЗОК като касичка, поясни д-р Райчинов.

Държавата е най-големият нарушител на собствените си закони, заяви още той. Представени бяха данни от Стопанската камара – за пенсии годишно отиват 8 млрд. лв. Така здравната вноска само за тази група възрастни хора трябва да е 640 млн. лв. За децата, за които се плаща само върху половината осигурителен доход, хазната трябва да дава още 330 млн. лв. Така само дотук сметката става 970 млн. лв., без да са включени други групи като студентите и държавните служители, за които държавата също плаща. Реално обаче тя от години внася една непроменена сума – 940 млн. лв.

От БЛС припомниха, че са сезирали прокуратурата за анексите, които нарушават основните договори между лечебните заведения и НЗОК. Не сме съгласни със разсрочени плащанания, приемаме само анекси, които предвиждат изплащането и на лихви при закъснение, обобщиха експертите на съсловната организация.

Заседанието на Обществения съвет е било първото по големия проблем с очертаващия се финансов колапс в здравеопазването. Всяка от организациите участнички в него ще запознае членовете си с намеренията на БЛС за протести и ще вземе самостоятелно решение.

Коментари