Пациентски организации подкрепиха лекарските искания
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Пациентски организации подкрепиха лекарските искания

Пациентски организации подкрепиха лекарските искания

Те настояват да се заплати напълно изработеното от лечебните заведения за всеки един месец в законовите срокове

Уважаеми представители на институциите в България,

Отправяме призив към вас спешно да съберете смелост и да намерите изход от създалата се ситуация в България, която принуждава нашите лекари да работят и живеят в изключително напрежение, да не мислят за лечението и пациентите, да не мислят за подобряване на своята квалификация, а дали и как  да  протестират срещу държавата. Пациентски организации „Заедно с теб”  настояваме да се защити достойството на Българския лекар, да се даде възможност  за нормална работа в болниците, да се осигури спокойна атмосфера и адекватно заплащане на труда. Държавата е длъжник на българския лекар и нека поне да заплати своевременно положения от него труд. Крайно време е институциите да започнат реформа в здравеопазването, която да е оздравителна и ние бихме подкрепили такава. 

Нашите предложения са да се заплати напълно  изработеното  от лечебните заведения за всеки един месец в законовите срокове като за целта:

-   Парламентът да освободят спешно 108-те милиона от  специалната сметка на НЗОК, които останаха от миналата година, тъй като не бяха включени в бюджета за 2013 г.  
-   През 2009 г. 41-то Народно Събрание с пълен парламентарен консенсус взима решение от 1 януари 2013 г. държавата да плаща 8% върху цялата минимална осигурителна сума. Затова ние настояваме това решение да се изпълни, тъй като в момента държавата плаща наполовина за деца, социално слаби, студенти и т.н.
-   За подобряване на работата и контрола на НЗОК, разпоредител с публични средства настояваме заседанията на Надзорния съвет да бъдат открити.

Заради белотата на лекарската престилката и чистотата на хилядите лекари, които се грижат за нас, призоваваме: Запазете достойството на Българския лекар като само му дадете възможност да работи спокойно!
Днес и в България!
 

С уважение: Пенка Георгиева

Пациентски организации „Заедно с теб”
Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”
Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички”
Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания

Мнения