Публикация

За спешна медицина у нас се дават 5,70 лв. на човек годишно

Столичната колегия излиза на протест от 12,30 ч в петък пред лечебните заведения


В петък лекари от столични болници излизат на протест за половин час без свирки и знамена. Няма да спираме работа, само ще излезем пред болниците за 30 минути в 12,30 часа в петък. Мотивът са орязаните пари за септември с 20%. През последните дни чухме нещо съблазително, но крайно неприемливо: Ще дадем 80% и това ще стиге да изплатите заплатите. Не съм очаквал такъв опит да се забие клин между лекари и пациенти. Ако директорите на лечебни заведения платят заплатите, тогава с какво ще лекуваме? С въздух ли?

Вчера министър Андреева каза, че ще изплатят към края на януари. Бих я помолил заедно с премиера Орешарски да накарат Господ да отмени Коледните празници, които колегите със семействата си очакват. Още миналата година през декември знаехме, че подписаните прогнозни бюджети за ноември и декември бяха нула. Имаше много остра реакция – поискахме оставки на отговорните. Така че нека днес управляващите да не ни казват, защо тогава не сме реагирали и че не сме знаели. Разликата е, че сега нулите стоят и срещу месец октомври.

Непрекъснато се тръби, че няма анестезиолози и интензивисти, но нашето съсловие беше отрязано „от кръста нагоре”. Само Централната реанимация на „Пирогов” е на червено с 800 000 лв., въпреки че е лекувала с 10% отгоре. Дефицитът е поради неплащане и сваляне на цените на нашата услуга с 30-40%. За спешна медицина у нас се дават приблизително 5,70 лв. на глава от населението годишно. От тях 31 ст. за медикаменти. Сега ще има някакво увеличение и сумата ще стане 7 лв. на човек. Това е цената на едно кафе в някои заведения.

Коментари