Публикация

При 2 млн. неосигурени здравноосигурителната система е провалена

Те може да има солидарен модел на гърба на малко повече от 1 млн. коректно плащащи


Здравната реформа спря през 2001 г. Оттогава досега управляващите гасят пожари и запушват дупки. Понеже реформата е продължителен процес, те не се заемат да решат порблемите, а просто ги прехвърлят на следващите след тях. Когато минат в опозиция, почват да критикуват, че нищо не се прави.

Няма конкуренция на пазара на здравни услуги. Има 2 млн. души, които са неосигурени. Това значи, че здравноосигурителната система е провалена, тя не работи. Те може да има солидарен модел на гърба на малко повече от 1 млн. коректно плащащи здравните си вноски. Дефицитът на медици става все по-осезаем. Чрез одържавената НЗОК се върви и към одържавяване на парите за здраве. Вървим към модел на бюджетно здравеопазване, който съществуваше преди 1999 г. Нито една политическа сила няма воля дори да инициира разговори по тези проблеми.

Нямам илюзии, но все се надявахме, че тези хора биха могли да ни чуят, да се замислят и да започнат да правят нещо реално в здравеопазването. Дефицитът в бюджета на НЗОК за 2014 г. е около 440 млн. лв. Догодина ще водим същия разговор, но може би още през август.

Профил на д-р Александър Заимов

Коментари