Публикация

Четири от всеки пет нови медикаменти са биотехнологични

Родни специалисти участват в международна програма, в която изследва нови възможностите за приложение на препаратите.


Регенериране на бъбречна тъкан със стволови клетки, установяването на гените, отговорни за отхвърляне на бъбречен трансплант, са някои от бъдещите приложения на биотехнологиите, заяви проф. Емил Паскалев,  завеждащ Клиника по нефрология в Александровска болница. Той съобщи това на пресконференция за предстоящ научен форум. На него ще бъде обсъдено развитието на биотехнологиите и новите възможности за лечение в ключови терапевтични области – онкология, хематология, нефрология, ревматология, кардиология, ендокринология. Едно от първите биотехнологични лекарства е рекомбинантният човешки еритропоетин, който се използва за лечение на бъбречна анемия, припомни проф. Паскалев.

Биотехнологичните лекарства се оказват единствената алтернатива за над 350 млн. души в света с тежки хронични заболявания. В момента тези препарати заемат 20% от фармацевтичния пазар в света, като тенденциите е техният дял да се увеличава. През последните години четири от всеки пет нови терапии, които в момента се разработват, са свързани с биотехнологиите. За последните 30 години броят на разрешени за клинична употреба е достигнал до 300, а нови 900 молекули са в процес на изпитвания.

Благодарение на биотехнологиите в клиничната практика навлизат таргетни терапии за заболявания, за които до момента не е имало ефективно средство, подчерта хематологът проф. Георги Михайлов. По думите му следващата стъпка е индивидуализиране на лечението чрез биомаркери, което ще доведе до канализиране на потока от пациенти, а оттам и до по-добър ефект от терапията. 

Биотехнологичните препарати се получават чрез използването на живи клетки или органични вещества като поточна линия. Те могат да бъдат терапевтични протеини, ДНК ваксини, моноклонални антитела, фузионни протеини, нови експериментални разновидности като генната терапия, както и терапия със стволови клетки.

На пресконференцията бе обявено още, че български лекари и техни колеги от Европа участват в клинична програма, която изследва възможностите за приложение на биотехнологичните лекарства при заболявания на костите, на сърдечно-съдовата и на централната нервна система, както и при някои белодробни болести.


Коментари