Публикация

100 пациенти с диабет преминаха безплатни очни прегледи в Плевен

Българските пациенти са отговорни към зрението си, показват резултатите от прегледите


Около 100 диабетици от Плевен и областта прегледа и консултира австрийският офталмолог д-р Анелия Хохвартер по време на безплатната кампания, организирана от „МБАЛ Св. Панталеймон - Плевен”. Повод за нея бе наближаващият Световен ден за борба с диабета - 14 ноември. Целта на инициативата беше да установи, какви са пораженията, нанесени върху очите на страдащите от захарна болест. Д-р Хохвартер изнесе и специална лекция по темата, като на съвсем  достъпен език разясни важността от редовното проследяване на нивото на кръвната захар и последствията от заболяването за роговицата, мускулите, лещата, стъкловидното тяло и очната ретина.

Българите, страдащи от диабет, се грижат не само за контрола на болестта, но и за очите си, изтъкна д-р Хохвартер в резултат от прегледите. В Африка, където очният специалист е работила като доброволец, диабетиците са доста повече и голяма част от тях имат сериозни поражения върху очите заради от заболяването.

Според очния хирург хората са наясно, че диабетът е вреден и нанася поражения върху ретината, но не са информирани, че болестта уврежда и останалите очни структури - мускули, леща и роговица. Тя изтъкна, че много от тези промени са обратими, но само когато се лекуват в първи стадии на заболяването.

„Диабетикът трябва да посещава очен лекар на всеки 6 месеца. Само така ще се види дали има някакви промени и какво е нужно да се направи. В България има доста центрове, в които се прилага лазерна терапия, която спасява пациентите от ослепяване. Ако обаче този процес вече е в ход, промените са необратими. Затова подчертавам, че лекарят в бяла престилка не е Господ. Най-важно е да се следи кръвната захар, защото и най-добрият очен хирург е безсилен, когато пациентът не е дисциплинират”, заключи д-р Хохвартер.

 

Д-р Анелия Хохвартер е родена в Горна Митрополия.  Учила е в Медицински университет - Плевен и се дипломира в Медицински университет във Виена. 

От 20 години работи като офталмолог, а във виенската болница „Рудолфщитфтунг” е от 17-години.


Коментари