Публикация

Обучават студенти да създават продукт за лечение и диагностика на тумори

Интегриращият курс по нуклеарна фармация се провежда в Пловдив


Студенти от Медицинския университет в Пловдив и други европейски висши учебни заведения ще имат възможност да преминат уникален интегриращ курс по нуклеарна фармация в града на тепетата. Науката е свързана и с ядрената медицина. Студентите ще бъдат обучени как се създава и прилага продукт, който може да лекува туморно образувание, без да се увреждат другите органи. Те ще изучат начина, чрез който радиоактивният изотоп се свързва с друго активно вещество, за да се получи един продукт, подходящ за диагностика или лечение на раково или друг вид заболявание в клиниките за лъчетерапия.

Курсът е за студенти по фармация, медицина, медицинска физика и радиохимия. Той се осъществява чрез интензивна програма по Еразъм, която засега се провежда единствено вМедицинския университет в Пловдив. Студентите получават практически знания, които ще могат да използват всвоята бъдеща работа.

Днес ядрената медицина позволява да се изследват практически всички органи на човешкото тяло и намира приложение в неврологията, кардиологията, онкологията, ендокринологията и други раздели на медицината. Ядрената медицина се прилага и при лечението на рака на щитовидната жлеза. С нейните методи се изучава кръвоснабдяването на органите, метаболизма на жлъчката, функцията на бъбреците, пикочния мехур и щитовидната жлеза.

Програмата се координира от Медицински университет – Пловдив за втора година, като финансирането е в размер на 45 000 евро по европейски проект.

Програмата се провежда във 2-ра аудитория на Аудиторния комплекс на университета от 4  до 17 ноември. Тя е съвместна реализация на 11 университета от цяла Европа. Участват 44 студенти, 34 от които са от чужбина. Работният език е английски.

„Целта на обучението е в отговор на внедряването в клиничната практика на все повече уреди за радионуклидно (изотопно) изследване, както и разработването на нови радиофармацевтици за диагностика и терапия в световен мащаб”, съобщават от висшето медицинско училище.

От 2014 година програма Еразъм ще продължи като програма Еразъм плюс, обхващайки участието на страни извън ЕС. 


Коментари