Публикация

Наследственият фактор е значим при алергиите

Детската градина има предпазващ ефект, защото се тренира имунитетът благодарение на инфекциите, които децата прекарват там


-  Д-р Мандажиева, как се проявява атопичният дерматит и кои са рисковите групи?

- Той е малко по-широко заболяване от типичните алергии като сенната хрема например, защото има различни подтипове. Около 25% от децата са засегнати от атопичен дерматит. При възрастните за радост намалява - от 1 до 3%. Може да започне много рано - при бебета на седмици, пикът му е в кърмаческа и в ранна детска възраст. Сухата кожа е основният белег, изява на генетичен дефект в производството на един белтък. Повишава се пропускливостта на кожата, тя става суха, лесно се наранява, получават се люспички, зачервяване, рагади, които са в типични места на кожата, характерни за съответната възраст. Основно лакътните и задколенните гънки. При бебетата типични са обривите зад ушите, по бузите, около устата, седалището. По-късно, в училищна възраст – по клепачите. При възрастните от сухота, залющване и нацепване на кожата се засягат най-вече вратът и ръцете.

- Каква е причината видимо да нараства броят на децата с тази диагноза?

- Тенденцията е в цял свят. Свързва се с много фактори, обединени от т.нар. хигиенна хипотеза. Тоест ранната употреба на антибиотици, намаляването на броя на децата в семейството, непосещаването на детска градина. (Оказа се, че детската градина има предпазващ ефект, защото се тренира имунитетът благодарение на инфекциите, които децата прекарват там.) Козметичните измиващи средства увреждат и без това генетично нарушената кожна бариера. Други фактори са и начинът на хранене, промяната на човешкия геном под влиянието на околната среда.
При децата значение за отключване на атопичен дерматит има и хранителната алергия. Алергията към краве мляко е един от главните провокатори на атопичен дерматит при кърмачета. Също домашните микрокърлежи са сред основните причинители на един подтип атопичен дерматит. Когато атопичният дерматит се установи и лекува навреме, тогава се предотвратява преминаването му в алергична хрема и в бронхиална астма. Именно тук място имат пробиотиците - да спрат хода на този т. нар. атопичен марш.
От 100 трилиона бактерии, обитаващи гастроинтестиналния тракт, някои са болестотворни, други са нормално съжителстващи, трети се борят с вредните бактерии. Но много от тях имат и имунорегулаторен ефект. Заселването с бактерии на гастроинтестиналния тракт зависи от това дали детето е родено нормално или с цезарово сечение, дали е родено на село, в града, вкъщи, каква флора имат работещите в болниците. Много са причините, които влияят върху чревната флора, и ранното вмешателство в тази флора има положително или отрицателно отношение към развитието на атопичните заболявания.

- Разкажете повече за това вмешателство.

- Отрицателното вмешателство е ранното приложение на антибиотици. Категорично трябва да се ограничат антибиотиците при кърмачетата, и то до 3-месечна възраст, защото се унищожава, макар и временно, протективната микрофлора и по този начин многократно се повишава рискът от алергии. Положителното вмешателство е прибавянето на някои щамове на бактерии пробиотици, като лактобацилите например.


- Цялостното укрепване на имунитета може ли да е щит и срещу алергии?

- Да. Много е важно кога е времето на приложение на пробиотиците - това са последните 6 седмици от бременността и първите два месеца от живота на бебето. Това е най-важното време, когато трябва да се прилагат пробиотиците. Високорисковите групи са семействата, в  които има алергично заболяване. Родители с такива заболявания, както и братя и сестри на бъдещите деца, които ще се родят от бременна майка, трябва задължително да се профилактират с пробиотик. „Лакто 4” например има всичките качества на един пробиотик с имуномодулаторен ефект. Ако вече се е проявил атопичният дерматит, има период до 30 дни, през които препаратът може да бъде прилаган без прекъсване в комбинация с другото лечение.


Коментари