Публикация

Нов метод позволява операция на деформации на стъпалото без болка

Двама италиански лекари - д-р Пинторе и д-р Петри, демонстрират перкутанна хирургия у нас


Много жени са принудени да живеят с болезнената деформация на стъпалото – най-често на големия пръст. Известно е като халукс валгус и е доста неприятно. Операцията по принцип е болезнена и затова пациентите рядко прибягват до нея. С помощта на перкутанната хирургия обаче намесата е лека и ефективна, без да се налага голям разрез и отваряне на стъпалото, обяснява д-р Ернесто Пинторе, хирург-ортопед от Италия пред Credoweb.bg. Методът е въведен от него в болничната практика в родината му. Заедно с колегата си д-р Джанфранко Петри той пътува редовно до България по покана на първата мрежа за лекари и пациенти „Медикнет” (www.medicnet.eu). Целта от една страна е да се улесни достъпа на български пациенти до чуждестранни клиники и доктори, а от друга - да се свържат чуждестранните пациенти с български клиники - стоматологични, естетични и с балнеоложки комплекси, пояснява инициаторът Евгения Адърска. Тя обаче стига по-далече: кани д-р Пинторе и д-р Петри да оперират в София. Така българските пациенти нямат разходи за престой в чужбина. Като жест към тях италианските специалисти оперират по цени на нашата здравна каса.

Двамата прилагат перкутанната хирургия, която все още не е популярна в Европа. Основното й предимство е, че е много щадяща за пациента. Техниката е подходяща при всякакви деформации на стъпалото – на кокалчетата на големия пръст на стъпалото (халукс валгус), на останалите пръсти и други малки стави. Нашият може напълно да се излекуват такива страдания, потвърди д-р Петри. В перкутанната хирургия отворите са едва по няколко милиметра. Методът е по-малко инвазивен, няма болка, възстановяването е по-бързо. „Това не е точно ендоскопска хирургия. При нея хирургът има оптически инструмент, за да погледне отвътре мястото, докато при перкутанната няма такава допълнителна помощ. Имаме апарат, който показва ставите и въз основа на тази информация оперираме. Освен това при нашия метод болка няма, това зависи и от вида на анестезията”, коментираха двамата специалисти.

Желанието им е да предадат опита си на българските ортопеди. Затова д-р Пинторе и д-р Петри ще преподават в обучителен модул за влади специалисти. Курсът се осъществява с подкрепата на „Медикнет” и Българския лекарски съюз.

Коментари