Нов метод позволява операция на деформации на стъпалото без болка
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Нов метод позволява операция на деформации на стъпалото без болка

Нов метод позволява операция на деформации на стъпалото без болка

Двама италиански лекари - д-р Пинторе и д-р Петри, демонстрират перкутанна хирургия у нас

Много жени са принудени да живеят с болезнената деформация на стъпалото – най-често на големия пръст. Известно е като халукс валгус и е доста неприятно. Операцията по принцип е болезнена и затова пациентите рядко прибягват до нея. С помощта на перкутанната хирургия обаче намесата е лека и ефективна, без да се налага голям разрез и отваряне на стъпалото, обяснява д-р Ернесто Пинторе, хирург-ортопед от Италия пред Credoweb.bg. Методът е въведен от него в болничната практика в родината му. Заедно с колегата си д-р Джанфранко Петри той пътува редовно до България по покана на първата мрежа за лекари и пациенти „Медикнет” (www.medicnet.eu). Целта от една страна е да се улесни достъпа на български пациенти до чуждестранни клиники и доктори, а от друга - да се свържат чуждестранните пациенти с български клиники - стоматологични, естетични и с балнеоложки комплекси, пояснява инициаторът Евгения Адърска. Тя обаче стига по-далече: кани д-р Пинторе и д-р Петри да оперират в София. Така българските пациенти нямат разходи за престой в чужбина. Като жест към тях италианските специалисти оперират по цени на нашата здравна каса.

Двамата прилагат перкутанната хирургия, която все още не е популярна в Европа. Основното й предимство е, че е много щадяща за пациента. Техниката е подходяща при всякакви деформации на стъпалото – на кокалчетата на големия пръст на стъпалото (халукс валгус), на останалите пръсти и други малки стави. Нашият може напълно да се излекуват такива страдания, потвърди д-р Петри. В перкутанната хирургия отворите са едва по няколко милиметра. Методът е по-малко инвазивен, няма болка, възстановяването е по-бързо. „Това не е точно ендоскопска хирургия. При нея хирургът има оптически инструмент, за да погледне отвътре мястото, докато при перкутанната няма такава допълнителна помощ. Имаме апарат, който показва ставите и въз основа на тази информация оперираме. Освен това при нашия метод болка няма, това зависи и от вида на анестезията”, коментираха двамата специалисти.

Желанието им е да предадат опита си на българските ортопеди. Затова д-р Пинторе и д-р Петри ще преподават в обучителен модул за влади специалисти. Курсът се осъществява с подкрепата на „Медикнет” и Българския лекарски съюз.

Мнения