Уникален център по редки болести отвори врати във Варна
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Уникален център по редки болести отвори врати във Варна

Уникален център по редки болести отвори врати във Варна

Изявени специалисти обсъждат най-модерните терапевтични подходи на научната конференция за 50 г. от Катедрата по педиатрия към УМБАЛ „Св. Марина”

Уникален център по редки болести отвори официално врати във Варна днес. Откриването му е част от 50-ия юбилей на Катедрата по педиатрия към УМБАЛ „Св. Марина”. В него ще се лекуват при супермодерни условия 20 хемофилици и 35 деца с таласемия, което е 1/5 от малките, страдащи от тези заболявания в страната. 

Центърът е сертифициран по европейски стандарти, обясни доц. Валерия Калева, шеф на Клиниката по онкохематология в университетската болница. Това ще улесни включването и на чужди консултанти в терапията. Според Калева страдащите от редки болести прекарват твърде много време от живота си в болнични условия и новата обстановка ще им помогне да понасят по-лесно изпитанията. Изграждането на центъра е на стойност близо 700 000 лв. 

С малките пациенти работи мултидисциплитарен екип от 14 специалисти, сред които има психолог и социален работник, които комплексно подкрепят семействата на болните. На медиците партнират и пациентски организации. Участва дори специализант, който самият страда от тежка форма на таласемия.

В центъра има модерна лаборатория. Дори диагностичните манипулации се правят под упойка, за да не се травмират малките.

В центъра,  както и в клиниката по детска онкохематология се провежда  програмата „Изкуство, което лекува”.  Артерапията няма доказан научно терапевтичен ефект, но прави живота на болните деца по-пълноценен и ги кара да се чувстват добре, обясни доц. Калева.

Повече от 100 ученици и студенти посетиха детските клинике в „Св. Марина” вчера и днес в рамките на Дните на отворените врати по повод юбилея. Според Калева идеята е да се мотивират учениците с интерес към медицината и студентите в малките курсове да се ориентират отрано към педиатрията.

На юбилейната научна конференция в курорта Златни пясъци  се представят най-новите постановки в лечението на деца, поднесени специализирано от педиатри, генетици,  кардиолози, онколози, ендокринолози и психолози.

Още снимки от откриването можете да видите във форума на CredoWeb


Мнения