Публикация

Педиатър стана лекар на годината във Варна

Колегията в морската столица отличи доц. Емил Дянков за особени заслуги


Доц. Емил Дянков стана лекар на годината за Варна по предложение на районната колегия на БЛС. Признанието стана факт по време на откриването на тържеството за 50-ия юбилей на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към МУ-Варна.

Доц. Дянков получи и юбилейния плакет на името на създателя на катедрата проф. Стефан Димитров, на когото е бил и първи асистент.

Над 300 педиатри от различни поколения се събраха за половинвековния юбилей в курорта Златни пясъци. Настоящият ръководител на катедрата доц. Валерия Калева направи впечатляваща ретроспекция на постигнатото и за пореден път спечели признанието на гилдията.

„Вие сте като шейна с мотор, който върви напред и прави пъртина в снега и всички ние вървим след вас”, заяви шефката на педиатрията към МУ-Стара Загора.

Председателят на Българската педиатрична асоциация и директор на Националната кардиологична болница проф. Владимир Пилософ благодари за всеотдайността на доц. Калева и разчупи атмосферата с вица за вечната младост на педиатрите. Според него обяснението е, че 1/ педиатрите работят с деца и 2/винаги са в обкръжението на млади жени и мъже.

Зам.-ректорът на МУ-Варна,  проф. Ринално Шишков подари на доц. Калева статуетка сова – символ на мъдростта.

Доц. Калева благодари за успещното партньорство с УМБАЛ „Св.МАрина”, детската онкохематология в София, педиатрията в Александровска болница, „Пирогов”. Специално за празника се бяха събрали шефовете на почти всички педиатрични катетри в медицинските университети в страната.

Макар и задочно, приветствие към форума отправи здравният министър д-р Таня Андреева, която отбеляза специалното значение на мултидисциплинарния форум за развитието на родната наука. Освен педиатри на юбилейните събития дойдоха и онколози, ревматолози, генетици, ендокринолози, кардиолози, психолози, хирурзи и нехролози, гастроентеролози и специалисти по хранене, посветени на детското здравеопазване.


Коментари