Публикация

Зимен медицински университет учи лекарите на клинична практика

Теми от основните специалности ще бъдат разгледани на форума от 13 до 15 декември в Пампорово


Най-новото в медицината и конкретни примери от практиката ще бъдат разгледани в докладите на Зимния медицински университет, който ще се проведе от 13 до 15 декември в курорта Пампорово, съобщи основателят и организаторът на форума д-р Емил Илиев. Това е второто подобно събитие за годината - през юни в Банско се проведе Летен медицински университет. Традицията продължава вече 12 г.

Форумът е единственият интердисциплинарен от подобен мащаб, поясни д-р Илиев. Основната целева група като участници са общопрактикуващите лекари, но университетът е отворен за всякакви специалисти. Лично аз всеки път научавам много интересни неща, които няма къде другаде да се чуят, каза д-р Илиев, който е председател на Българското дружество по акупунктура.

"Джипитата работят в тотално тежки условия, а и заплащането им е патологично лошо. Занимават се с административно-писарски дейности, а не с проблемите на болния или със своята собствена квалификация. Целта на зимния университет е  да предложи форум, който е практически ориентиран и не е комерсиален, т.е. не става дума за директна реклама на лекарства. Подобен курс в Германия би струвал 500 евро. Нашата такса е символична – 40 лв., колкото да се покрият основни разходи", коментира организаторът.

Във всекидневната си работа джипитата се сблъскват с проблеми от различни медицински области – вътрешни болести, ендокринология, гастроентерология, кардиология, пулмология и т.н. Понякога имат пациенти и със специфични оплаквания – кожни, очни, УНГ и др. За лектори се канят най-добрите български специалисти в дадената област. "Докато лекарите от старата школа могат да се ориентират при един тежко болен до голяма степен само с помощта на сетивата си, днешният млад специалист почти не може да борави с това да палпира качествено пулса, да направи перкусия. Те почти не знаят това и не го правят. Разчитат на рентгена, на скенера, на други методи, но нямат клиничен подход", допълва д-р Илиев. Съвременната терапия много често включва освен медикаменти и хранителни добавки. Модерното понятие за тези препарати е ортомолекулярни субстанции - правилните молекули за отделните болни клетки, казва специалистът.

Моделът за зимните и летните университети е заимстван от Германия. Правят се в курорт, а не в града, за да се откъсне лекарят от делничната си среда. Иначе ще се разкъсват между желанието да слушат лекции и това, да свършат нещо в кабинета си. Няма да може да се концентрира, а така ще може да дискутира с лектора, да пита каквото го интересува. В зимния университет се очаква да вземат участие над 200 лекари от цялата страна. Все още има възможност за записване на сайта на зимния медицински университет lzmu.com


" }-->

Прикачени файлове

Програма на Зимния медицински унив...

Коментари