Публикация

Зимен медицински университет учи лекарите на клинична практика

Теми от основните специалности ще бъдат разгледани на форума от 13 до 15 декември в Пампорово


Най-новото в медицината и конкретни примери от практиката ще бъдат разгледани в докладите на Зимния медицински университет, който ще се проведе от 13 до 15 декември в курорта Пампорово, съобщи основателят и организаторът на форума д-р Емил Илиев. Това е второто подобно събитие за годината - през юни в Банско се проведе Летен медицински университет. Традицията продължава вече 12 г.

Форумът е единственият интердисциплинарен от подобен мащаб, поясни д-р Илиев. Основната целева група като участници са общопрактикуващите лекари, но университетът е отворен за всякакви специалисти. Лично аз всеки път научавам много интересни неща, които няма къде другаде да се чуят, каза д-р Илиев, който е председател на Българското дружество по акупунктура.

"Джипитата работят в тотално тежки условия, а и заплащането им е патологично лошо. Занимават се с административно-писарски дейности, а не с проблемите на болния или със своята собствена квалификация. Целта на зимния университет е  да предложи форум, който е практически ориентиран и не е комерсиален, т.е. не става дума за директна реклама на лекарства. Подобен курс в Германия би струвал 500 евро. Нашата такса е символична – 40 лв., колкото да се покрият основни разходи", коментира организаторът.

Във всекидневната си работа джипитата се сблъскват с проблеми от различни медицински области – вътрешни болести, ендокринология, гастроентерология, кардиология, пулмология и т.н. Понякога имат пациенти и със специфични оплаквания – кожни, очни, УНГ и др. За лектори се канят най-добрите български специалисти в дадената област. "Докато лекарите от старата школа могат да се ориентират при един тежко болен до голяма степен само с помощта на сетивата си, днешният млад специалист почти не може да борави с това да палпира качествено пулса, да направи перкусия. Те почти не знаят това и не го правят. Разчитат на рентгена, на скенера, на други методи, но нямат клиничен подход", допълва д-р Илиев. Съвременната терапия много често включва освен медикаменти и хранителни добавки. Модерното понятие за тези препарати е ортомолекулярни субстанции - правилните молекули за отделните болни клетки, казва специалистът.

Моделът за зимните и летните университети е заимстван от Германия. Правят се в курорт, а не в града, за да се откъсне лекарят от делничната си среда. Иначе ще се разкъсват между желанието да слушат лекции и това, да свършат нещо в кабинета си. Няма да може да се концентрира, а така ще може да дискутира с лектора, да пита каквото го интересува. В зимния университет се очаква да вземат участие над 200 лекари от цялата страна. Все още има възможност за записване на сайта на зимния медицински университет lzmu.com


Прикачени файлове

Програма на Зимния медицински унив...

Коментари