Публикация

Депресията състарява по-бързо

Психичното разстройство често е придружено с заболявания като деменция, рак, диабет тип 2


Депресията е психично разстройство, което  ускорява процеса на стареене чрез съкращаване на теломерите - краищата, които предпазват хромозомите и информацията в тях. До този извод са достигнали учени от Свободния университет в Амстердам. Те изследвали 1900 пациенти в депресия, както и 500 души, които били здрави. Изледваните лица били на възраст между 18 и 65 години.

Учените припомнят, че с всяко клетъчно делене теломерите стават по-къси, и в крайна сметка клетката умира. Резултатите от изследването показали, че при пациентите в депресия теломерите са по-къси, отколкото при здрави хора. Наред с това било установено, че тежестта и продължителността на психичното разстройство също оказват влияние.

Дължината на теломерите се измерва с броя на сдвоените бази - "градивните елементи" на ДНК. Счита се, че нормалната дължина трябва да бъде равна на 5,540 базови двойки, като всяка година живот съкращава по 14 от тези двойки. Изследванията показват, че при хората с депресия средната дължина е 5460 базови двойки, а тяхното тяло е състарено с няколко години. Според учените това е причината депресията често да бъде придружена от други заболявания - деменция, рак, диабет тип 2 .


Коментари