Публикация

ХОББ покосява 3 милиона души годишно

Повечето болни започват лечение едва след настъпили необратими промени в дробовете им.


Българското дружество по белодробни болести  отбелязва Световния ден на хроничната обструктивна белодробна болест –  ХОББ, с безплатни прегледи. На 20 ноември от 09:00 до 18:00ч. белодробните специалисти ще извършват изследване на дишането и попълване на въпросници в болнични заведения или на открито. Списъкът на центровете е публикуван в сайта на БДББ www.brsnet.bg и на страницата във Facebook – http://www.facebook.com/bulgarskodbb.

Всеки има шанс да се изследва. Не трябва да пропускате тази възможност, призовават специалистите. Това изследване може да спаси живота ви. Един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно е болен, без да знае.

В Европа всяка година умират 300 000 души, колкото са потенциалните жертви от три атомни бомби от Хирошима. Специалистите прогнозират, че към 2020 година болестта ще бъде трета причина за смърт в света.

Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. От ХОББ страдат милиони в цял свят. Повечето започват лечение едва след настъпили необратими промени в дробовете им.

При изследване на дишането на 2795 българи в 8 града като част от кампанията „Световен Ден на Спирометрията” – 2012“ са открити 477 случая с отклонения - 17% от всички изследвани. Ново проучване на Българското дружество по белодробни болести сред 3000 рискови пациента у нас показа, че повече от половината от тях имат ХОББ.

Близо 2/3 от новооткритите болни с ХОББ са в ранни стадии и активната намеса би имала резултат при сравнително ниска социална и икономическа цена. Затова от изключителна важност са профилактичните прегледи и изследвания.

20 ноември може да спаси здравето и живота на много българи, ако се изследват!.


Коментари