Публикация

Може да има връзка между прееклампсията и риска от бъбречна недостатъчност

Проучване от САЩ откри такава зависимост, наблюдавайки в продължение на години 8362 жени.


Според изследване, представено в Световния конгресен център в Атланта от Американското дружество по нефрология, прееклампсията по време на бременност може има връзка с повишен риск за развитие на бъбречна недостатъчност. Последните данни от изследванията на базата на регистрите показват, че прееклампсията – състояние по време на бременност, за което е характерно високото кръвно налягане, понякога със задържане на течности и отделяне на протеини в урината, е рисков фактор за развитие на бъбречна недостатъчност в по-късни години. Степента на тази връзка, както и влиянието на други индивидуални заболявания обаче все още не е доказана. За изясняването на тази връзка научен екип от клиниката Майо изследвали 8362 жителки на Олмстед Каунти, родили между 1976 и 1982 година. Данните за случаите на бъбречна недостатъчност били взети от официалния американски регистър за бъбречните заболявания. Всеки случай е бил съотнесен към две пациентки от контролна група.

Идентифицирани и анализирани били общо 20 случая на бъбречна недостатъчност. Средната възраст на диагнозираните с бъбречна недостатъчност била 52,6 години. Резултатите показват, че 8 от 20 (40%) жени срещу 5 от 40 пациентки от контролната група (12.5%) са имали прееклампсия или еклампсия. Диабетът и високото кръвно налягане присъствали по-често при жените с бъбречна недостатъчност отколкото при пациентките от контролната група респективно 50% срещу 15% и 80% срещу 45%.

"Прееклампсията се свързва с по-високи проценти на последната фаза на бъбречно заболяване. Според учените, връзката й с диабета и високото кръвно налягане е незначителна. Необходими са по-широко мащабни изследвания за потвърждаване на връзката между прееклампсията и крайната фаза на бъбречното заболяване.

Източник: Американско Дружество по Нефрология

Коментари