Публикация

Всяко десето бебе у нас се ражда преждевремнно

Данните бяха оповестени за Световния ден на недоносените деца


За втори път у нас се отбелязва Световният ден на недоносените деца, който е на 17 ноември. Тази година Фондация „Нашите недоносени деца” и Столична община отбелязаха Световния ден на недоносените деца в сградата на Столична община. Водещи специалисти в областта на педиатрията, неонатологията, акушерството и физикалната медицина представиха информация за проблемите, свързани с преждевременното раждане.

За случая фасадата на Столична община беше осветена в лилаво и в небето бяха пуснати 510 лилави балона, отговарящи на средния месечен брой на недоносените деца в България за 2012 г. Основният фокус на събитието беше поставен върху необходимостта от повишаване качеството на грижите за бременните жени, новородените и недоносените деца, за да са в унисон с добрите европейски практики. Този процес може да бъде подпомогнат чрез включване в онлайн петицията на “Ene mene mini”, която да доведе до създаване на Препоръка на ЕС за единни държавни стандарти за грижа за здравето на новородените, за да може всяко бебе в Европа да има силен старт в живота.

Според последни данни за страната, една от всеки шест бременни жени няма достъп до пренатални грижи. За 2012 г. близо 10% от ражданията са преждевременни – от 63 891 родени деца в страната, 6 124 са недоносени, а 13,8% от бебетата са родени с тегло под 1 500 гр. Данните за раждаемостта през 2012 г. показват най-малък брой новородени от 1997 г. насам, като тогава те са 64 000. В България около 7000 момичета под 18-годишна възраст раждат всяка година. Теглото на недоносените бебета може да варира от 600 до 2500 гр., а дължината им – от 35 до 45 см. Органите и системите на преждевременно родените деца все още са незрели. Хранителните потребности на недоносеното бебе се различават от тези на доносеното, тъй като кърмата на майките, които са родили преждевременно, съществено се различава от тази на жени, които са родили близо до термин. Поради тази причина и адаптираните млека за недоносени са различни от тези за доносени.

Коментари