Медицинските стандарти отиват на съд
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Медицинските стандарти отиват на съд

Медицинските стандарти отиват на съд

В 8 области в страната не могат да бъдат осигурени болнични грижи за пациенти с ревматологични заболявания

Общински и частни болници ще заведат дело срещу МЗ, заради налаганите медицински стандарти. Това обявиха болнични мениджъри и представители на неправителствени организации на пресконференция вчера.

Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването всичките 39 стандарта, които действат в момента, са незаконни. По думите му проблемът е, че в тях са заложени количествени, а не качествени критерии, което е в разрез основни закони в здравеопазването. Единственият начин да се определи качеството на дадена услуга е удовлетвореността на пациента, а не броя на леглата или на специалистите в едно звено, коментира д-р Кацаров. Той допълни, че в съда ще бъде атакуван само общият стандрат по хирургия, като целта не е да се бутне системата на здравеопазване, а да се обърне внимание на нецелесъобразността на вземаните решения. Медицинските стандарти са основна причина за дефицита в бюджета на НЗОК през тази година, натрупването на дългове от болниците и закриването на лечебни заведения, смята още д-р Кацаров.

Проучване от 2011 г., проведено сред 38 общински болници, показва, че след въвеждането на медицинските стандарти шест от тях са съкратили броя на клиничните пътеки с над 50%, 3 – с 40-50%, 6 – с 30-40%, 10 – с 20-30%, 8 – с 10-20%, 3 – до 10%. Само две лечебни заведения са увеличили обема на дейност. Тези структури обслужват над 1 млн. души население, които остават без някои медицински услуги, обясни д-р Радко Велков – организационен секретар на Сдружението на общинските болници в България. Той цитира и данни на НЗОК, според които през 2012 г. в 8 области в страната няма хоспитализирани пациенти с ревматологични заболявания, а в няколко други – с детски диабет.

Вече повече от 20 болници бяха затворени, след въвеждането на тези незаконни медицински стандарти, припомни д-р Николай Болтаджиев от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ). Той допълни, че на тях се базира и проектът за национална здравна карта, който също бе остро критикуван.

Участниците в пресконференцията се обединиха около идеята, че проектът осигурява на управляващите инструмент, чрез който да бъдат закривани болници. НЗОК ще бъде задължена да сключва договор само с 57 болници (всичките държавни), а останалите ще бъдем принудени да разчитаме на добрата воля на ръководството на осигурителната институция, коментира д-р Явор Дренски, председател на НСЧБ. Той бе категоричен, че предлаганият модел е дискриминационен и цели прекратяване на частната инициатива. Цитирани бяха и данни, които сочат, че през 2012 г. около 300 хил. души са били лекувани в частни структури, което представлява 16% от всички хоспитализации. 

Подкрепяме идеята за създаването на Национална здравна карта, но тя не бива да бъде използвана като изкуствен регулатор, подчерта д-р Методи Янков също от НСЧБ . По думите му сегашният модел ще наруши достъпа до медицински услуги, ще доведе до закриване на частни лечебни заведения, ще заличи правото на избор на пациентите къде да се лекуват.


Реклама

Мнения