Публикация

Медицинските стандарти отиват на съд

В 8 области в страната не могат да бъдат осигурени болнични грижи за пациенти с ревматологични заболявания


Общински и частни болници ще заведат дело срещу МЗ, заради налаганите медицински стандарти. Това обявиха болнични мениджъри и представители на неправителствени организации на пресконференция вчера.

Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването всичките 39 стандарта, които действат в момента, са незаконни. По думите му проблемът е, че в тях са заложени количествени, а не качествени критерии, което е в разрез основни закони в здравеопазването. Единственият начин да се определи качеството на дадена услуга е удовлетвореността на пациента, а не броя на леглата или на специалистите в едно звено, коментира д-р Кацаров. Той допълни, че в съда ще бъде атакуван само общият стандрат по хирургия, като целта не е да се бутне системата на здравеопазване, а да се обърне внимание на нецелесъобразността на вземаните решения. Медицинските стандарти са основна причина за дефицита в бюджета на НЗОК през тази година, натрупването на дългове от болниците и закриването на лечебни заведения, смята още д-р Кацаров.

Проучване от 2011 г., проведено сред 38 общински болници, показва, че след въвеждането на медицинските стандарти шест от тях са съкратили броя на клиничните пътеки с над 50%, 3 – с 40-50%, 6 – с 30-40%, 10 – с 20-30%, 8 – с 10-20%, 3 – до 10%. Само две лечебни заведения са увеличили обема на дейност. Тези структури обслужват над 1 млн. души население, които остават без някои медицински услуги, обясни д-р Радко Велков – организационен секретар на Сдружението на общинските болници в България. Той цитира и данни на НЗОК, според които през 2012 г. в 8 области в страната няма хоспитализирани пациенти с ревматологични заболявания, а в няколко други – с детски диабет.

Вече повече от 20 болници бяха затворени, след въвеждането на тези незаконни медицински стандарти, припомни д-р Николай Болтаджиев от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ). Той допълни, че на тях се базира и проектът за национална здравна карта, който също бе остро критикуван.

Участниците в пресконференцията се обединиха около идеята, че проектът осигурява на управляващите инструмент, чрез който да бъдат закривани болници. НЗОК ще бъде задължена да сключва договор само с 57 болници (всичките държавни), а останалите ще бъдем принудени да разчитаме на добрата воля на ръководството на осигурителната институция, коментира д-р Явор Дренски, председател на НСЧБ. Той бе категоричен, че предлаганият модел е дискриминационен и цели прекратяване на частната инициатива. Цитирани бяха и данни, които сочат, че през 2012 г. около 300 хил. души са били лекувани в частни структури, което представлява 16% от всички хоспитализации. 

Подкрепяме идеята за създаването на Национална здравна карта, но тя не бива да бъде използвана като изкуствен регулатор, подчерта д-р Методи Янков също от НСЧБ . По думите му сегашният модел ще наруши достъпа до медицински услуги, ще доведе до закриване на частни лечебни заведения, ще заличи правото на избор на пациентите къде да се лекуват.


Коментари