Публикация

Нелекуван цистит при бременни може да доведе до преждевременно раждане

Съществуват групи от антибиотици, които не преминават през плацентарната бариера и въздействат само върху майката

 

 

Д-р Васил Василев – Клиника по урология в УМБАЛ „Александровска”, автор на урологичния сайт www. urology.bg 

- Д-р Василев, често срещан ли е циститът по време на бременност? 

- Циститът е заболяване, което по-принцип засяга често жените. Това се дължи на анатомичните особености на органите в малкия таз. Женската уретра, която свързва пикочния мехур с външната среда, е къса, права и дебела, а това значително улеснява проникването на бактерии отвън навътре.

Бременността е по-специфично състояние, при което женското тяло претърпява редица промени – механични, хормонални и физиологични, като някои от тези промени допълнително благоприятстват развитието на уроинфекции.

По време на бременността матката се увеличава и поради анатомичната близост започва механично да притиска пикочния мехур. Това кара бременните да уринират по-често, но в същото време пикочният мехур не може да се изпразни напълно. Остатъчното количество урина е предпоставка за инфекции, защото бактериите престояват по-дълго в него.

Хормоналният фактор се изразява с увеличаването на количеството прогестерон (хормонът на бременността). Той е причина за отслабване на тонуса на мускулатурата в малкия таз, включително на сфинктера на  пикочния мехур, което улеснява проникването на бактерии. Успоредно с това намалява и перисталтиката на уретерите, което пък позволява по-дълъг престой на урината в пикочните пътища.

От съществено значение са и физиологичните промени. Нормално урината при жените е кисела, което се явява допълнителна защита срещу инфекции. По  време на време на бременността обаче урината става по-алкална, в нея се отделя по-голямо количество глюкоза (т.е. захар) и така тя се превръща в благоприятна среда за развитие на бактерии.

Ако мога накратко да обобщя - при бременните освен пътищата за заразяване, които са по-добре изразени, то и средата за развитие на инфекции също е по-благоприятна.

- Какви са симптомите на цистита?

- Почти няма жена, която през живота си да не е имала цистит или някакви циститни оплаквания. Класическата картина се изразява с чести болезнени позиви за уриниране и с чувство за недоизпразване на пикочния мехур. Възможно е урината да стане по-мътна или в нея да се появи кръв. 

Интересното при бременните е, че под въздействието на прогестерона, тази симптоматика е много бледа или дори липсва. Обикновено пациентките си мислят, че ходят често до тоалетната заради увеличената матка, но реално е възможно да имат цистит. По тази причина не бива да се изчаква появата на симптомите, а да бъдат търсени активно.

- До какви усложнения може да доведе заболяването? 

- Най-сериозното усложнение е абортът или преждевременното раждане. Защото става дума за инфекция, която по съседство може да попадне във влагалището и оттам в матката. Възможно е също така циститът да се усложни в инфекция и на бъбреците – т. нар. пиелонефрит. Това е много сериозно състояние, което налага хоспитализация (често пъти по спешност) и прилагане на антибиотици по интравенозен път. В тези случаи съществува риск не само за плода, но и за общото състояние на майката. 

- Как се диагностицира циститът? 

- Най-точният начин за поставяне на диагнозата е провеждането на микробиологично изследване на стерилна урина. Разбира се, това не може да става масово при всички жени, а и не е необходимо. Затова се препоръчва по време на бременността – в рамките на ежемесечните женски консултации, да се изследва обикновена урина. В случай че бъде установено наличие на левкоцити, кръв или голямо количество бактерии, тогава може да бъде направено микробиологично изследване на стерилна урина. 

- Какво лечение се провежда предвид по-специфичното състояние на бременните?

- Голяма част от жените се плашат, когато чуят за антибиотик или за антибактериално лечение. При бременните възможността плодът да бъде увреден още повече засилва този страх. 

Съществуват обаче групи от антибиотици, които въздействат само върху майката -  не преминават през плацентарната система и няма как да навредят на плода. В никакъв случай не може да се каже, че те са полезни, но предвид риска от преждевременно раждане или от аборт антибактериалното лечение е правилният избор.

Категорично терапията трябва да бъде координирана с акушер-гинеколога, който проследява бременната, или с уролог. В никакъв случай не бива да се започва самолечение.

- Възможно ли е циститът да бъде избегнат?

- Както и при другите инфекции, гаранция няма. Но съществуват някои мерки, които биха намалили риска от инфектиране. Така например,  приемът на 2-2,5 литра течности на ден могат да осигурят достатъчно количество урина, което по-лесно би могло да отмие бактериите.Много е важно стриктно да се спазва добра интимна хигиена, защото те най-често идват от съседни органи – влагалище или ректум.

По време на бременността е добре да се избягва носенето на бельо тип прашки, на къси поли и да се излиза на студено.

 

Към профила на д-р Василев в CredoWeb

 

 

 

Коментари