Публикация

От МЗ отрекоха, че съществува проект за национална здравна карта

Текст има, твърдят обаче запознати


От пресцентъра на здравното министерство отрекоха съществуването на проекта за национална здравна карта – документ, който скандализира представители на частни и общински болници, както и на неправителствените организации. Проект все още няма, в момента работна група създава методиката, по която картата ще бъде изработена, уточниха от пресцентъра. Запознати обаче твърдят, че проект за национална здравна карта съществува, тъй като са го  виждали с очите си. Подобен документ създаде и екипът на министър Анна-Мария Борисова, но там само бяха преброени съществуващите легла и лечебни заведения. Още в началото на този мандат управляващите намекнаха, че карта трябва да има, но в нея да се заложат някакви критерии за регулиране броя на болниците.

Сега идеите им явно са на път да бъдат реализирани. Само преди ден частни и общински болници реагираха остро. Според тях в новия проект за здравна карта съществува изречение, което задължава НЗОК да сключи договор с 57 държавни лечебни заведения, но не се уточнява какво ще се случи с останалите структури.

По думите им въпросният проект цели да даде в ръцете на управляващите инструмент, чрез който НЗОК може да отказва да сключва договор с болнични заведения. По този начин се спъвала частната инициатива и изкуствено се регулирал пазарът на здравни грижи. Ако бъдат реализирани, промените ще нарушат достъпа до медицински услуги, ще доведат до закриване на частни лечебни заведения, ще заличат правото на избор на пациентите, къде да се лекуват.

От пресслужбата на ведомството обвиниха участниците в пресконференцията в недобронамереност, като дори допълниха, че Националното сдружение на общинските болници имат представители в работната група.


Коментари