Публикация

Фармацевти пак предупреждават: Пациентите застрашени да доплащат 30% за лекарства

Според Асоциацията на собствениците БФС иска да откаже хората да купуват в аптеките


Реална е опасността пациентите да доплащат между 10 и 30% за лекарствата, които са частично реимбурсирани от здравната каса, предупреди за втори път през последната седмица Николай Костов, председател на асоциацията на собствениците на аптеки.

Причината е, че в типовия договор, който НЗОК подписва с фармацевтите, е предвидено и тя самата да ползва отстъпките, които фирмите производители и фармацевтите правят на пациентите.

Ако тази идея се наложи, пациентът ще трябва да си плаща, като парите ще отиват в НЗОК. Например при 50% реимбурсация сумата е 50% от отстъпката, а при 75% - 75% от оставащите 25% отстъпка. Така при 50% реимбурсация на лекарство с цена 1000 лв. пациентът ще трябва да доплати 250 лв. Ако фармацевтичната компания или друг реши да поеме и тази сума, отстъпката реално се увеличава и пациентът ще плаща отново за нещо, за което за момента не е давал нищо. В отделни случаи може да се стигне до 1/3 от цената на медикамента, предупреди Костов.

Според него ако текстът бъде приет, много пациенти няма да могат да си позволят да купуват скъпоструващи и животоспасяващи медикаменти.

„ БФС повтаря скандала от ноември 2012 г. и така опитва да откаже хората да купуват лекарства от аптеките, където се предлагат в момента тези отстъпки. Така пациентите и аптеките стават заложници на малка група хора, чиято мечта е да регулират аптечния пазар с непазрани методи, за да постигнат еднакви цени във всяка една аптека”, отсече Николай Костов.

Шефката на НЗОК д-р Румяна Тодорова вече била информирана за проблема и проявила разбиране. Източници от касата съобщиха, че най-вероятно предложените промени ще отпаднат.

Костов припомни, че точно чрез текстовете на договорите между аптеките и НЗОК БФС преди време се опита да върне времевите лимити за обработка на рецепти и протоколи от 6 и 9 минути. Това не стана, след като се намеси Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията.


Коментари