Публикация

Студенти от МУ в Пловдив спечелиха стипендия от 2000 евро

Наградата се дава на студенти, които са показали хъс за професионално развитие, отличен успех на изпитите и активно участие в медицински форуми и семинари.


Студентите Мила Букова и Атанас Банчев от Медицинския Университет в  Пловдив спечелили престижната стипендия за медицина на немската консултантска организация “Forum der Medizin”. Наградата от 2000 евро се дава на студенти, които са показали хъс за професионално развитие, отличен успех на изпитите и активно участие в медицински форуми и семинари. Стипендията подкрепя онези млади хора, които са сигурни, че медицината е тяхното призвание и имат волята и потенциала да постигат високи резултати.

Двамата бъдещи лекари са наясно с положението на здравеопазването в България. В семействата им има медици, така че изборът им е направен съвсем отговорно, а не в следствие на романтична представа за медицината. Боли ги от факта, че имиджът на лекарската професия страда заради ниското заплащане на труда на медиците и фокусирането на медиите предимно върху примерите за лекарски грешки.

„Според нас липсва достатъчно обществено признание за всички случаи, в които лекарите са спасили човешки живот.”, споделят бъдещите лекари Мила и Атанас. Двамата стипендианти са горди с напредъка на медицината, а обучението им в Медицинския университет в Пловдив е помогнало да спечелят престижната награда. Мила и Атанас са участвали в редица обучения зад граница и имат желание да приложат наученото в работата си в България. Стипендията от “Forum der Medizin”, която двамата са спечелили e признание от една страна за качеството на българското образование, от друга – признание за усилията, които бъдещите медици са вложили досега. Стипендиантите смятат да инвестират паричната награда в специализация в чужбина.


Коментари