Публикация

Педиатрични проблеми при децата на майки с гестационен диабет

Уврежданията на плода зависят от това, в коя част на бременността е възникнало нарушението


Диабетът е обменно заболяване, свързано с нарушен глюкозен метаболизъм, причинен от липса или понижено ниво на инсулин в организма. Заболяването е в пряка зависимост от начина на живот и хранене. Данните в световен мащаб показват, че една от 200 бременности е на жена с диабет, като 2-3 % са с гестационен диабет. Самата бременност също има диабетогенно действие.

Уврежданията на плода в следствие на диабета зависи от срока на бременността, в който е възникнало нарушението. В първата част на бременността ( до 20-та гестационна седмица) се получават по-тежки структурни дефекти и понякога се стига до живото застрашаващи проблеми. Докато през втората половина от бременността нарушенията са по-леки и по-съвместими с живота.

Характерно състояние за тези деца е високото телесно тегло с увеличаване обема на вътрешните органи. Те са в един постоянен хипоксичен стрес, породен от повишената обмяна на веществата, на която са подложени.

Състоянието на новороденото зависи от гестационната възраст при раждането, от начина на родоразрешението и от наличието на адекватен контрол нивото на кръвната захар. Обикновено бебетата са с високо телесни тегло и белодробната незрялост, което води до развитие на различни белодробни проблеми. Чести функционални нарушения са незряла чернодробна функция, по-тежка и по-дълготрайна жълтеница, хипогликемия и др.

Цялата лекция на д-р Узунова вижте в прикачения файл!

Прикачени файлове

Педиатрични проблеми при децата на майки с гестационен диабет

Коментари