БСП връща пушенето на закрито до Нова година
25.11.13
CredoWeb
CredoWeb
Компания
БСП връща пушенето на закрито до Нова година

БСП връща пушенето на закрито до Нова година

През декември ще се обсъждат промените в Закона за здравето

БСП ще се опита да върне пушенето на закрито за Нова година. През декември парламентът ще обсъжда и гласува промени в Закона за здравето, които предвиждат отпадане на тоталната забрана за цигарен дим в заведенията. Идеята е в ресторантите и кафенетата да бъдат обособени зали за пушачи и зали за непушачи, а собствениците на заведения до 70 кв. м сами да решат дали да се пуши или не, информира в. „Труд”.

„Веднага след като приемем закона за държавния бюджет, ще включим поправката за пушенето в дневния ред на парламента. Нагласата ни е да либерализираме режима от Нова година”, обяснява пред всекидневника депутатът от „Коалиция за България” Спас Панчев, който е един от вносителите на промените.

Връщането на пушенето на закрито обаче няма да мине лесно в пленарната зала, понеже се очаква депутатите да гласуват шарено. Очаква се да бъдат обсъждани два проектозакона - на левицата и на „Атака”.

Становището на здравната комисия в парламента, която е водеща по законовите поправки, е отрицателно. Икономическата комисия обаче подкрепя отпадането на тоталната забрана за цигарен дим на закрито.

Единствената партия, която е обявила официална позиция по въпроса, е ГЕРБ. Бившите управляващи няма да подкрепят либерализирането на режима. Макар че социалистите са вносители на поправките, не всички в левицата искат забраната да отпадне. Вероятно е в БСП да се стигне до политическо решение по въпроса, тъй като либерализирането на тютюневия режим е едно от предизборните обещания на лидера Сергей Станишев.
По-голямата част от депутатите от „Атака” също са за отпадане на забраната за пушене на закрито. От ДПС твърдят, че ще гласуват по съвест, допълва изданието.

Темата във форума „за” и „против” цигарите в заведенията можете да намерите тук!


Мнения