Публикация

Уроинфекцията през бременността трябва да се лекува

Циститът и пиелонефритът могат да станат причина за преждевременно раждане


Парадоксално е, че честотата на безсимптомната бактериурия (т.е. размножаването на бактериите в долните пикочни пътища) е еднаква както при бременните, така и при жените в детеродна възраст. В различните региони в света се движи между 5 и 10 на сто. За България няма данни. Измененията, които настъпват в майчиния организъм и по-специално във физиологията и анатомията на отделителната система, предразполагат безсимптомната бактериурия да прогресира в изявена, симптоматична инфекция. Причината е, че по време на бременност се наблюдава разширение на пикочните пътища и застой на урината. За това допринасят хормонални фактори (прогестеронът потиска перисталтиката на уретерите), както и механични (с нарастването на матката се притиска основно десният уретер). От друга страна, повишено е отделянето на хранителни вещества за бактериите - като люкоза, аминокиселини и др., и при наличието на застой на урината това благоприятства размножаването на бактериите в пикочните пътища. Две трети от пиелонефритите при бременните се предхождат именно от безсимптомна бактериурия, като общата честота на това заболяване при бременните надхвърля 2 на сто.

Що се отнася до цистита, при бременните той обикновено не прогресира до пиелонефрит и не се предхожда от безсимптомна бактериурия, но също като пиелонефрита води до преждевременно раждане и до раждане на деца с ниско за гестационната си възраст тегло. Това оправдава антибиотичното лечение на безсимптомната бактериурия, на цистита и на пиелонефрита по време на бременност, тъй като то намалява честотата на усложненията както при майката, така и при детето. Микробиологично изследване на урина би следвало задължително да се предприема при жени със съответните рискови фактори – предхождащи бременността инфекции, нисък социално-икономически статус (той предполага по-чести инфекции). Инфекциите на долните пикочни пътища по време на бременност (понякога това може да е и първата им изява) обикновено продължават и в следродилния период и после постепенно изчезват.

Според мен за нашите условия от икономическа, а и от здравна гледна точка не е уместно извършването на скринингово микробиологично изследване на урината между 16 и 18 гестационна седмица. Освен това и съпротивата за употреба на антибиотици по време на бременността е доста разпространена, трудно е да бъдат убедени жените да приемат тези медикаменти, особено ако няма предишни инфекции или не е установена вродена аномалия на отделителната система.

В практиката си използваме различни препарати на билкова основа, сега са много актуални съдържащите екстракт от червена боровинка, безвредни са и могат да се прилагат и при бременни жени. Те пречат на еволюцията на безсимптомната бактериурия в инфекция на пикочните пътища. В днешно време са налице чести повтарящи се инфекции, които най-вероятно се дължат на повишена предразположеност към епитела на пикочните пътища да прилепват бактериални клетки. Затова приложението на препарати като „Урокомфорт” например, които потискат адхезията на бактериите, има място. Те помагат да се разредят епизодите на инфекции и в същото време да се облекчи и скъси антибактериалното лечение. Много вероятно е да спомогнат за спонтанно преодоляване на безсимптомната бактериурия или поне за това тя да не се развие в симптоматична инфекция на пикочните пътища.

Ще напомня, че по принцип зачеването е добре да стане в добро общо здраве и липса на инфекция. Ако се установи обаче, тя трябва да бъде лекувана – с противобактериални средства, както и с билкови препарати.


Коментари