Публикация

Предпазване от грип в няколко стъпки

При малките деца, хронично болните и възрастните грипът може да наложи постъпване в болница и дори интензивно лечение


Вече и за децата е ясно, че не всяко кашляне и потичане на носа е грип. Защото истинският грип е болест с характер, която се проявява много ясно и категорично. Започва внезапно с втрисане и висока температура, силно главоболие, пълна отпадналост, болки по ставите и мускулите на цялото тяло. В следващите дни могат да се добавят кашлица, болки в гърлото, конюнктивит, херпес и редица други симптоми и усложнения. При малките деца, хронично болните и възрастните хора грипът може да наложи постъпване в болница и дори интензивно лечение. Причините за хоспитализация най-често са свързани с развитие на пневмония и дихателна недостатъчност, проблеми от страна на сърдечносъдовата система, бъбречни инфекции, неврологични усложнения като менингит и енцефалит. Затова мерките срещу грипа трябва да започнат още през есента и да продължат през целия рисков сезон, който за нашите географски ширини е от ноември-декември до март-април.

Преди сезона

Здравословният начин на живот с много движение на открито, съобразено с възрастта и активността хранене, достатъчният сън укрепват имунитета и подготвят организма за зимата. Специфично предпазване е възможно чрез противогрипна ваксина. Тя е особено препоръчителна за хронично болните и възрастните хора. Но инжекцията трябва да се направи поне месец преди началото на предполагаемата грипна вълна, за да има време организмът да изработи имунитет. Ролята на препаратите с поливитамини и минерали е важна при еднообразно хранене и при определени заболявания. Здравите хора спокойно могат да си набавят необходимите витамини от храната.

По време на епидемия

Грипът се предава изключително лесно от човек на човек чрез микроскопични частици, които се отделят при кихане и кашляне. Те попадат в устата, носа и очите на околните и вирусът влиза в техния организъм. Един болен може да зарази цял автобус. При обявена епидемия е добре рисковите групи да не посещават многолюдни места като градския транспорт в пиковите часове, поликлиники, кина, театри, пълни с хора магазини. Маска на носа и устата осигурява някакво предпазване, но трябва да се сменя на два часа и да не се използва повторно. Ръцете трябва да се мият след всяко излизане от къщи.

При болен в дома

По възможност да се изолира в отделна стая, където не спят други членове на семейството. Всички помещения да се проветряват редовно. За издухване на носа и за подсушаване на ръцете и лицето да се ползват само хартиени кърпи, които да се събират в отделна найлонова торба. Болният да се храни в отделни съдове, а при него да се влиза с маска. Когато той ходи по другите помещения, да слага маска. Ако в къщата има близък, за когото рискът при зараза е висок, може да приема профилактично противогрипен препарат, например римантадин, в продължение на 1 месец след консултация с личния лекар.

Ако се разболеете

Колкото по-рано започне специфично лечение срещу самия вирус, толкова по-ефективно се овладява заболяването. Препаратите, съдържащи парацетамол и витамин С, облекчават симптомите, но не спират размножаването на грипния вирус. Приемът на специфичните препарати срещу грип трябва да се започне по описаната от производителя схема и след консултация с лекар в първите 48 часа от началото на симптомите. В България от няколко десетилетия има позитивен опит с римантадин, който през 60-те години първо е осигурен за армията. Лечението трябва да се допълни със задължително оставане на легло, прием на много течности, витамин Е (при юношите над 14 години и при възрастните), както и някои имуномодулатори. Според допълнителните оплаквания могат да се приемат сиропи, капки и таблетки срещу температурата, кашлицата, болките в гърлото, запушения нос. Понякога възстановяването след грипа отнема няколко седмици, защото болестта е сериозно изпитание за организма. Правилното и навременно лечение е най-добрата защита срещу усложненията.


Коментари