Публикация

Автобуси с пациенти се изписвали от болниците

Лечебните заведения точат касата с ненужни хоспитализации, смята управителят на НЗОК


Има сигнали за определени болници, от които се изсипват пациенти с автобуси, каза пред журналисти в парламента управителят на Националната здравноосигурителна каса Румяна Тодорова, съобщава БТА. Проверката ще покаже кои са тези болници, посочи тя и добави, че смята това за безотговорно.

Шефът на касата отбеляза, че в момента всеки, който има нужда от някаква помощ, влиза в болница. "Не може това да продължи така, иначе ще продължим да си говорим за недостиг на пари, но това не е здравеопазване, това вече е източване", добави тя. 

Оказва се, че само за октомври дейността на болниците е за 157 млн. лв., което е рекордно висока сума в цялата история на касата.

„Най-високата стойност беше 145 млн. и на базата на 145-150 млн. сме правили прогнозата. При положение че идва 150 млн. отчет, през декември откъде могат да се намерят пари", поясни Тодорова.

Тя посочи, че бюджетът на Здравната каса за 2014 г. ще бъде почти същият като бюджета за тази година. По думите й обаче това е единственият възможен бюджет.

Според шефът на касата, ако не се вземат конкретни мерки - спешни и по-дългосрочни, през идната година отново можем да станем свидетели на недофинансиране на здравната система. Докато не се затворят вратите на входа на системата, парите никога няма да стигат, смята тя.


Коментари